Jela s ribom: za Badnjak se može i bez bakalara

(Recepti su ispod teksta)
Badnjačka večera označava ujedno i kraj višednevnog ili višetjednog posta koji od zemlje do zemlje počinje u različito doba. Kod susjeda Slovenaca je to već oko sredine Studenog a u Poljskoj je to prvi dan Adventa. Badnjačka je večera također posna odnosno jede se riba umjesto mesa. Mnogi danas pričaju o postu ali smisao mu se među većinom odavno izgubio i malo se tko njega danas i pridržava. Također, naša je zemlja među malobrojnijima u Europi u kojoj većina u svrhu posne badnje večeri njeguje običaj pripreme i konzumiranja ribe.

U kontinentalnoj Hrvatskoj mnogi iz djetinjstva pamte badnjačkog šarana koji se kupovao živ i ostavljao danima u kadi ili velikoj kanti kako bi se očistio od mulja do Badnjaka.Šaran mnogima baš i ne prija posebno, zbog masnog mesa nakupljenog u brzinskom predbožićnom tovljenju a ubijanje ribe je bio dodatan problem. Neki stariji ljudi i danas inzistiraju na šaranu kao tradicionalnom jelu Badnje večere ali većinom se zemlje proširio običaj pripreme sušenog bakalara koji je pak uobičajen u Dalmaciji, iako bakalar nije tipična dalmatinska riba.

Bakalar je čovjekov najbolji prijatelj

Sušene ribe ima više vrsta i nije svaka sušena i/ ili usoljena riba odmah i bakalar iako se često pod tim nazivom i – skupo – prodaje. Bakalar je također i oslić (odnosno oslić je jedna od riba iz obitelji Bakalara). Kod nas se oslić naziva i mol i magarčić. U njemačkom se jeziku Bakalar razlikuje i načinom konzerviranja te se pod nazivom Stockfisch prodaje samo riba sušena na zraku (na kolcu – Stock) a pod nazivom Klippfisch (koja se sušila na stijenama) se prodaje riba koja je prije sušenja i posoljena kako bi izgubila vodu. Na ove se načine konzervira i još neke – jeftinije – vrste riba i ponegdje kod nas lažno prodaje pod imenom bakalar. Pravi je bakalar poskupio zbog prevelikog izlova i tako izgubio svoj image jela siromašnih.

Ono što je kod pripreme bakalara nezgodno je to da je bakalar potrebno, ovisno o veličini, barem 24-30 sati namakati u vodi kako bi omekšao. Ako je prethodno i posoljen, potrebno je tu vodu nekoliko puta i mijenjati kako bi se izvukla sol. Važno je zapamtiti i da je to potrebno raditi na što hladnijem mjestu i po mogućnosti s vodom koja nije jako klorirana (kao npr. zagrebačka). U dodiru s klorom, meso ribe poprima gorki okus.

Tko sve to ne želi ili nema vremena, kome smeta tipični jak miris i čišćenje kostiju, ili pak onima kojima je bakalar preskup, preporučamo uzeti svježeg oslića ili sardele ili neko od jela koje smo ovdje pripremili.

Juhe i brudeti:

Hladna predjela:

Glavna jela:

Tri brudeta


Primorski:

Dalmatinski brzinski:

Korčulanski:

Svratite i na kompletan jelovnik za Badnjak, s 14 ribljih jela i desertima


Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
author
Od Okusi
Marketing
Kategorije
Oglasi
Booking.com
Booking.com
Facebook
Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
Okusi.eu izbornik