Originalna i lagana užina koju možete ponuditi i gostima. Djeca su naravno izbirljivija i dok neka jako vole masline i ovakve namaze, druga to ne mogu niti okusiti.

U Provansi i na jugu Francuske je teško ne susresti se sa tapenadom, koja je jedan od najpoznatijih predstavnika provansalske kuhinje.

Tapenada je namaz, predjelo i ‘Amuse bouche’ ali i višestran dodatak jelima. Obično se kod tapenade govori i misli na namaz od maslina što je samo djelomično točno. Iako su glavni sastojak masline, radi se o namazu od kapara odnosno ime tapenade je izvedeno od provansalske riječi za kaparu: tapeno.

Dobra i sočna, te ne presuha tapenada će imati dobar omjer maslina i kapara te biti začinjena maslinovim uljem i sokom od limuna. Neki u tapenadu stavljaju i češnjak ali u pravoj tapenadi ga ne bi trebalo biti. Ali ono čega mora biti je filet slane srdele (inćuna) iz ulja.

Crnu ili zelenu Tapenadu možete koristiti i kao osnovu za umak od tunjevine. Samo dodajte sadržaj jedne konzerve ili staklenke tune i dobro promiješajte.

Možete probati i tapenadu s patliđanom koja je također odlična. Jedan je patliđan potrebno ispeći na roštilju ili u pećnici i prethodno ga nekoliko puta probosti s vilicom da ne eksplodira. Gotovo se meso patliđana izvadi žlicom te usitni vilicom i pomiješa s tapenadom.

Poslužiti s bijelim svježim ili prepečenim kruhom. Tapenadom možete premazati i prepečeni kruh (bruschette) te na njega dodati sastojke po izboru. Namaz možete bez problema čuvati u hladnjaku nekoliko dana.