Europska Amazona – u Podravini!

Pitate se gdje bi bila „europska Amazona“? Osnivači europskog projekta „Biciklistička staza uz Europsku Amazonu“ kažu da je ona upravo u Hrvatskoj i nekoliko okolnih zemalja! Porječje Mure, Drave i Dunava svojom je ljepotom na ovom projektu ujedinilo Austriju, Sloveniju, Mađarsku, Hrvatsku, pa i Srbiju koja još nije članica EU, radi promocije prirodnih i kulturnih ljepota uz tri velike tekućice.

  • Projekt Biciklistička staza uz Europsku Amazonu ide kroz pet zemalja – Austriju, Sloveniju, Mađarsku, Hrvatsku i Srbiju. Postoje sjeverna i južna ruta, s obje strane Mure, Drave i Dunava. Staze su ukupno duge više od 1250 km i na njima je 27 etapa, a tri prolaze kroz Podravinu. Pročitajte što sve možete tamo vidjeti!
  • Riječ je o najvećem zaštićenom riječnom području u Europi i budućem prvom pentalateralnom (kroz pet zemalja) UNESCO-ovu rezervatu biosfere na svijetu „Mura-Drava-Dunav“
  • Podravinom prolaze tri etape „Europske Amazone“: Prelog – Koprivnica, Koprivnica – Đurđevac i Đurđevac – Pitomača, a svima je crvena nit rijeka Drava sa svojim riječnim šumama, kanalima, rukavcima, napuštenim koritima i menadrima

 

Rijeke život znače, kretanje također, a jedna od naših županija koje žele dati maksimalan doprinos ovom projektu je i Koprivničko-križevačka. Tri etape „amazonske“ staze od ukupno njih 27 prolaze i kroz Podravinu: S6 Prelog – Koprivnica, S7 Koprivnica – Đurđevac i S8 Đurđevac – Pitomača. Oznaka „S“ znači da su one na južnoj (engl. south) ruti, koja prolazi južnim porječjem triju rijeka, a postoji i sjeverna, čije etape imaju oznaku „N“ (north). „Biciklistička staza uz Europsku Amazonu“ prostire se duž budućeg pentalateralnog (kroz pet zemalja) UNESCO-ova Rezervata biosfere „Mura-Drava-Dunav“.

Na prvoj etapi kroz Podravinu je i njezino središte Koprivnica, koji uz snažna poduzeća Podravku i Belupo, Sveučilište Sjever i brojne galerije i muzeje ima i poznati gradski park te spomenike Koprivničancima omiljenom prometalu – biciklu.

 

Lijep primjer suživota s prirodom je i selo Brodić kod Ferdinandovca, odakle se lijepo zaputiti čamcem po moćnoj Dravi.

 

Druga etapa vodi uz ostalo u Hlebine – središte hrvatske naive, svetište Majke Božje Molvarske sa čudotvornim kipom, jezero Ješkovo kraj Gole koje je raj za ribiče i u Galeriju Ivan Večenaj u Goli, a blizu su popularna jezera Čingi Lingi i Sekuline

 

Đurđevački pijesci su „hrvatska Sahara“

 

Đurđevački pijesci su „hrvatska Sahara“, a u Starom gradu Đurđevcu, osim Legende o picokima u lipnju, događanja su cijele godine. Posjetite i Etno kuću Karlovčan u Brodiću, Etno zbirku Josipa Cugovčana u Podravskim Sesvetama i Galeriju Ivan Lacković-Croata u selu Batinske.

 

 

Evo nekih zanimljivosti na etapama u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Etapa S6 počinje u međimurskom Prelogu, a završava u Koprivnici. U njenom podravskom dijelu su livade u Zovju kod Đelekovca, spomenik  prirode i mali zoološki lokalitet; jedno su od rijetkih staništa dviju vrlo ugroženih vrsta leptira livadnih plavaca.

Livade u Zovju kod Đelekovca, spomenik  prirode i mali zoološki lokalitet; jedno su od rijetkih staništa dviju vrlo ugroženih vrsta leptira livadnih plavaca.

Jezero Šoderica pokraj Drave, nedaleko od Koprivnice, nastalo je kopanjem šljunka, ali već desetljećima je omiljeno kupalište, izletište i dom mnogih vikendaša. Dio je Regionalnog parka Mura – Drava, proglašenog 2011- godine duž cijelog toka Mure i Drave. To je prvi regionalni park u Hrvatskoj i najveće zaštićeno područje u Županiji.

Koprivnica se prvi put spominje 1272. godine i danas je sjedište županije. S oko 30.000 stanovnika središte je Podravine te hrvatske prehrambene (Podravka) i farmaceutske industrije (Belupo). Kažu da je Koprivnica jedan od najljepših malih kontinentalnih gradova srednje Europe!

Koprivnica

Crkve, Franjevački samostan, galerije i muzeji, barokne i historicističke palače ili građanske kuće, Sveučilište Sjever, ostaci utvrde iz 16. stoljeća i znameniti gradski park te osam spomenika biciklu (omiljenom prijevoznom sredstvu Koprivničanaca) na otvorenom samo su dio bogatstva grada. Naravno, tu su i restorani i terase s podravskim jelima i vinima.

 

Pijesak, plin i – naiva.

Etapa S7 od Koprivnice do Đurđevca vodi prema đurđevačkom kraju, jedinstvenom u Hrvatskoj po pješčanim predjelima nalik pustinji, ali i znanom po velikim nalazištima plina kao što su Molve i Kalinovac. Krenimo sjeverno, od Hlebina, središta hrvatske naivne umjetnosti.

 

Hlebine, središte hrvatske naivne umjetnosti

Pokraj Hlebina, u Regionalnom parku Mura-Drava, selo je sa svega 149 stanovnika Gabajeva Greda. U njemu su nađeni mnogi arheološki predmeti koji se čuvaju u Muzeju grada Koprivnice i u Zagrebu. Obližnje jezero Gabajeva Greda mamac je za  ribolovce i ljubitelje prirode, mira i tišine, a omiljena je inspiracija umjetnicima. Također pokraj Hlebina živopisno je selo Komatnica staro oko 700 godina, koje ima  svega 40-ak stanovnika. Asfaltiranom cestom spojeno je s tri kilometra udaljenim Sigetecom tek u jesen 2020. godine. Iako ju je često poplavljivala Drava, Komatnica je istinska oaza mirnog života u prirodi. Zaštićeno područje rijeke Drave u ovim je predjelima puno kanala, rukavaca, napuštenih korita i meandara, priobalnih šuma i erodiranih strmih obala rijeke.

Čudotvorni kip i Podravska katedrala. U marijanskom svetištu u Molvama, u srcu Podravine, čudotvorni je kip Majke Božje Molvarske iz 15. stoljeća. Svake godine na blagdan Velike Gospe tamo se sjate hodočasnici. Kip se čuva u kapeli, odakle se na blagdan u procesiji prenosi u župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Molvama, zvanoj Podravska katedrala. Povijest čudotvornog kipa vodi nas u 16. stoljeće kad su Turci Osmanlije prodrli u središte Podravine. Rušili su, palili i odvodili u ropstvo, pa su stanovnici Molvi pobjegli, ali su kip Majke Božje Molvarske od lipovog drveta zakopali blizu kapelice, vjerujući da će se ubrzo vratiti. No, progonstvo se odužilo, a kip je zaboravljen. Legenda kaže da je vol gazde Škripelja svojim rogom zaparao zemlju i iskopao Bogorodičin kip. Glas o čudesnom pronalasku ubrzo se proširio, pa je narod već u 17. stoljeću počeo hodočastiti kipu i svetištu.

U marijanskom svetištu u Molvama, u srcu Podravine, nalazi se čudotvorni je kip Majke Božje Molvarske iz 15. stoljeća.

Prekodravlje je prostor preko rijeke Drave, koja je većim dijelom granica Hrvatske i Mađarske. Tu se, kod mjesta Ždala, smjestio značajni krajobraz Čambina. To je barski ekosustav jezera Male i Velike Čambine, međusobno spojenih kanalom. Tu žive biljke poput vodenog oraha, mesožderne mješinke i vodenog žabnjaka, a posebno ima mnogo ptica močvarica kao što su čaplje, labudi, divlje patke, veliki trstenjak i čubasti gnjurac. U vodi su riječni rak, zelena žaba, barska kornjača te patuljasti som, smuđ, štuka, šaran, linjak.

 

Hrvatima materinji mađarski. Inače, zanimljivo je da u Ždali gotovo svi stariji stanovnici govore dijalektom mađarskog, iako su Hrvati. Kako su tek u školi učili hrvatski, Ždala je jedino mjesto u kajkavskom kraju gdje se govori štokavski.

Jezero Ješkovo prostire se pokraj Gole, mjesta uz hrvatsko-mađarsku granicu u kojem je galerija Ivana Večenaja. Ješkovo je nastalo od starog rukavca Drave i ribički je raj. To dokazuje tamošnja drvena skulptura štuke duga čak 10,5 metara! Voda je puna štuka, šarana, amura i drugih riba, a na ribičkim čekama posebno je živo za vrijeme natjecanja Carp Cup “Ješkovo”. Tu je i park drvenih skulptura znamenitih Podravaca, a na Ješkovu se održavaju i međunarodni simpozij i kolonija umjetničke keramike. Kraj jezera je Drava i tamo se planira pristanište za brodove.

Jezero Čingi Lingi kod Drave blizu Repaša nastalo je iskopavanjem šljunka, a posebno ga vole kupači i ribolovci. Tu se može vidjeti i orla, a na zemlji i u vodi dabrove.

Jezero Čingi Lingi kod Drave blizu Repaša nastalo je iskopavanjem šljunka, a posebno ga vole kupači i vlasnici vikendica, kojih ima blizu 200. Sve je više i ribolovaca. Tu se može vidjeti i orla, a na zemlji i u vodi dabrove. Jezero Sekuline, pak, ostatak je nekadašnjih korita i meandara Drave. Dok je Čingi Lingi omiljeniji rekreativcima, Sekuline privlači one željne tišine. Na Dravi je posebno lijep pogled s Repaškog mosta!

Krvavi peski. Došli smo i do etape S8 od Đurđevca do Pitomače, a prva atrakcija svakako su Đurđevačke pijesci (peski) koje narod zove Krvavi peski. Đurđevački pijesci nastali su u zadnje malo ledeno doba vjetrovima koji su širili pijesak iz korita Drave tijekom niskog vodostaja rijeke. Pijesak se i danas kreće (iako ne kao do prije stotinjak godina jer je pretežno pod vegetacijom) i stvara poseban valovit reljef. Tu se susreću biljke istočnoeuropskog i zapadnoeuropskog podrijetla s endemičnim biljkama Panonske kotline, a posebno su česte dvije vrste trava. Biljke imaju čvrste stabljike i listove da se odupru udarima vjetra, a rastu brzo, da ih pijesak ne zatrpa.

Stari grad Đurđevac iz srednjega vijeka najpoznatija je točka toga podravskoga grada. Bio je brana Turcima Osmanlijama i uz njega je vezana poznata Legenda o picokima, koja se svakog lipnja spektakularno uprizoruje ispred Staroga grada. U utvrdi je Muzej grada Đurđevca, a u Starome gradu cijele su godine zanimljiva događanja. Legenda o Picokima nematerijalno je kulturno dobro RH i član Europske mreže turističkih destinacija izvrsnosti EDEN. Priča kaže da su Turci vođeni Ulama-begom u dugoj opsadi kanili glađu prisiliti Đurđevčane na predaju. Oni su ih  nadmudrili tako što su, po savjetu neke starice, ispalili topom u turski tabor posljednji ostatak hrane, jednog pjetlića – picoka. Misleći da branitelji imaju hrane u izobilju, Ulama-beg je napustio Đurđevac, a njegove stanovnike od tada zovu picokima.

Stari grad Đurđevac uz koji je vezana poznata Legenda o picokima, u obrani grada od Turaka.

Lijep primjer suživota s prirodom je i selo Brodić kod Ferdinandovca, odakle se lijepo zaputiti čamcem po moćnoj Dravi. U Brodiću je i Etno kuća obitelji Karlovčan sa zbirkom, koja priča o nekadašnjem seoskom životu uz Dravu, a može se i jahati konje i kušati specijalitete.

I napokon, cijelo područje od obronaka Bilogore do Drave, kojega zovu Dravski Peski, jedinstven je spoj gustih šuma, pjeskovite pustinje i rijeke Drave i njezinih rukavaca. Tu su ljupka mjesta Ferdinandovac, Kalinovac, Kloštar Podravski i Podravske Sesvete, a ovaj je kraj omiljen rekreativcima, ribičima, gurmanima i umjetnicima. U Dragancima kod Podravskih Sesveta, gdje je pojas čistoga pijeska, može se doživjeti prava pustinja pa se u novije vrijeme tu snimaju spotovi i filmovi.

Blizu je i specijalni rezervat šumske vegetacije Crni jarki. Razlog njegove zaštite je prisutnost crne johe koja je među najljepšim sastojinama ove vrste u Europi. U blizini je i slikovito naselje Batinske, prekrasna oaza mira sa slikovitim jezerom i galerija poznatog naivnog slikara Ivana Lackovića Croate koji je tamo rođen.

INFO o projektu

Projekt Amazon of Europe Bike Trail sufinanciran je putem Interreg Dunavskog transnacionalnog programa Europske unije (ERDF i IPA fondovi), koji kroz suradnju organizacija iz pet zemalja ima za cilj uspostaviti međunarodno prepoznat i održiv cikloturistički proizvod na području budućeg 5-državnog UNESCO-ovog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav (TBR MDD) koji će se protezati kroz Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku i Srbiju.

Projekt je započeo 1. lipnja 2018. i traje do 31. listopada 2021. Ukupna vrijednost projekta je 3.319.560,00 eura, podijeljenih između 15 partnera.

Projekt u brojkama

– 3 rijeke

– 5 zemalja

– 225.000 ha područja u mreži Natura 2000

– Više od 1.000 km biciklističkih staza

– 25 partnera

Više informacija o projektu možete pronaći na službenim stranicama, Facebooku (#AoEbiketrail) ili YouTube kanalu. Ako želite primati sve novosti vezane za projekt, pozivamo vas da se pretplatite na službeni newsletter.

 

Ovaj je tekst samo skraćena verzija članka koji je objavljen u časopisu Meridijani broj 216!

Tekst: Hrvoje Dečak

Fotografije: Koprivničko-križevačka županija, Goran Šafarek

 

Rezervirajte smještaj preko ove karte:


Booking.com

Etape u Podravini:

S6: Prelog – Koprivnica

Duljina: 61,5 km (glavna ruta 56 km)

Trajanje: 4 h

Početak: Prelog (lokal Marina na jezeru Dubrava)

Kraj: Koprivnica (gimnazija)

Asfalt: 80%

 

S7: Koprivnica – Đurđevac

Duljina: 80 km (glavna ruta 51 km)

Trajanje: 5 h

Početak: Koprivnica (gimnazija)

Kraj: Đurđevac (sportska dvorana srednjih škola)

Asfalt: 70%

 

S8: Đurđevac – Pitomača

Duljina: 46 km (glavna ruta 36 km)

Trajanje: 3 h

Početak: Đurđevac (sportska dvorana srednjih škola)

Kraj: Pitomača

Asfalt: 90%

 

Više o Podravini pročitajte i u našem članku o Dravi.

 


Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
author
Od Okusi
Marketing
Kategorije
Oglasi
Booking.com
Booking.com
Facebook
Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
Okusi.eu izbornik