Klepe = Ljubav.

Recept za ovo tradicionalno jelo iz Bosne i Hercegovine dobili smo od čitateljice Sandre, koja je porijeklom iz Sarajeva a koja je odrastala i većinu života provela u inozemstvu.

Klepe se naziva i bosanskim raviolima ili mantijima, jer se pripremaju na sličan način. Klepe ili Manti su vrsta hrane koju nalazimo pod istim ili sličnim imenom u raznim kuhinjama, od Turske pa do Afganistana (recept za afganistanski recept). Bosansko jelo Mantije se također priprema na sličan način ali se od Klepa razlikuje u „završnici“ – sve se poreda u posudu za pečenje, bez razmaka, i tako se zapeče.

Sandra je pripremila Klepe prema receptu sa stranice Chasing the Donkey. “Čim sam stavila prvi komad u usta, bio je “Ratatoille” momenat …” Tko je gledao ovaj čuveni film, sjetit će se kako “u jednoj sceni kritičar proba jelo i to ga odmah baci na sjećanje i mladosti, činom kušanje je isplivalo sjećanje sa svim mirisima i osjećajima.”

Sandra je s 10 godina prvi put došla u Sarajevo iz Amerike u kojoj je tada živjela s roditeljima, u posjetu baki. “Moja Nana (baka) je kada smo stigli napravila klepe ali je na uputstvo moje majke umjesto da ih zalije kiselim vrhnjem i češnjakom meni napravila umak od paradajza i ja sam bila oduševljena i to je moj prvi bliski kontakt sa bakom koji se nastavio kroz njeno pripremanje bosanskih onako kako bi ih ja mogla prihvatiti. Nedavno sam se prvi put usudila sama pripremiti Klepe jer su mi nedostajale i mama i Nana u ova luda vremena.”

“Na žalost su i Nana i mama umrle a da mi nisu svoj recept dale, mama naravno je radila po naninom ali eto, klepe = ljubav”

 

Napomene: Tijesto bude tvrdo sa ovom količinom vode, dodati po potrebi još. Ostaviti tijesto neka se odmara barem 2 sata. Umjesto valjka ga se može provlačiti kroz mašinu za tjesteninu.

Luk i češnjak se mogu ostaviti sirovi ili ih se prepržiti prije dodavanja mesu, kako bi se bolje probavili.