Sushi je zadnjih nekoliko desetljeća u Europi i svijetu doživio velik proboj u naše kuhinje te na jelovnike restorana. Riba je izuzetno zdrava namirnica a sirova ima posebno dobar okus, pogotovo ako je potpuno svježa. Sushi je tradicionalno japansko jelo pripremljeno od kuhane riže začinjene octom koja se često servira sa sirovom ili dimljenom ribom, plodovima mora, hobotnicom, ribljim jajima, povrćem, jajem, … Zadnjih se godina u Europi stvaraju i nove kreacije, koje kombiniraju i lokalne namirnice poput pečenog mesa, majoneze, krem sira i sličnog. Znači, uz malo riže i truda možete i bez sirove ribe dobiti vrlo maštovit i hranjiv obrok. O vrstama sushija i pripreme te posluživanju pročitajte u ovom članku.

recept za makizushi rolice

Maki rolice

Ovo je klasičan recept s klasičnim namirnicama, lososom i tunom te avokadom. Na rižu možete dodati, kao Nigiri Sushi, i pokoji skuhani i prerezani škamp a u Maki rolice slobodno dodajte i krastavac ili mrkvu narezane na tanke prutiće. Mi smo u jednu rolicu s avokadom dodali i malo krem sira te wasabija a vi možete isprobavati i druge kombinacije.

Osim lososa i tune, sushi podnosi sve vrste sirove ribe ako su dobro filetirane. Kušajte i sirovu lignju ili hobotnicu i iznenadite se odličnim i osvježavajućim okusom.

 

Škamp također možete ispohati pa ga takvog uz malo umaka staviti u izvrnutu rolicu.

Riža

Ako sushi pripremate za više osoba, pravilo za količinu je po osobi je:

150 g riže

350 ml vode

*Napomena: Losos i tunu za NIGIRI treba narezati tanko, dugačkim i uskim te vrlo oštrim nožem, na tanke filete koji su otprilike 5 centimetara dugi i oko 1,5-2 cm široki. Ako ih režete za Maki, onda neka to budu prutići oko 1 cm debljine. Avokado narezati na sličnu veličinu ali deblje, kad ga režete za Maki rolicu. Ako radite izvrnutu rolicu kao na gornjoj slici, potrebno ga je narezati vrlo tanko kako bi se poslije njime moglo obložiti rolu riže tanko rezanim avokadom ili ribom koju poslije možete posuti i s malo sjemenki sezama.

I ne zaboravite, Nigiri Sushi se jede tako da se riba (a ne riža) umoči u soja umak u kojem ste eventualno razmutili malo wasabija. Iza svakog zalogaja se uzima listić ukiseljenog đumbira koji ima dvostruku ulogu: pročistiti osjetilo okusa i pripremiti ga na slijedeći zalogaj, te pomoći pri probavljanju ribe.

 

 

recept za maki sushi roll i nigiri

Maki rolice i izvrnuta Maki rolica obložena tanko rezanim avokadom te prelivena umakom od čilija s majonezom