5 top recepata s rabarbarom

Rabarbara je vrlo ljekovita biljka i šteta što je toliko zapostavljena. Od davnina se koristi u medicinske svrhe, za ljekovite pripravke koriste se podanci a listovi se izbjegavaju jer su otrovni.

Ljekovito djelovanje rabarbare je vrlo široko. Navodno određeni spojevi djeluju inhibirajuće na razvoj stanica raka. Zahvaljujući tim spojevima rabarbara pomaže kod oporavka pacijenta nakon teških operacija tumora želuca, s obzirom da ublažavaju upalne procese, obnavljaju pokretljivost gastrointestinalnog sustava, a i nutritivno obogaćuju prehranu.

 

 

Svježi podanci su značajan izvor vlakana o kojima se u današnje vrijeme dosta zna jer imaju vrlo ljekovito djelovanje na organizam. Poznato je da pozitivno djeluju na reguliranje prehrane, otkriveno je da ovisno o dozi rabarbara može regulirati probavu dvostruko, veće količine pospješuju stolicu, a manje količine djeluju na zatvaranje što pomaže u slučaju proljeva. Vlakna stvaraju osjećaj sitosti, što dovodi do smanjenja apetita te mogu pripomoći kod regulacije tjelesne težine. Nadalje, snižavaju kolesterol u krvi te na taj način smanjuju rizik od pojave srčanih bolesti. Uravnotežuju razinu glukoze u krvi čime se smanjuje mogućnost oboljenja od dijabetesa.

 

  1. Slatki paketići s rabarbarom i ricotta sirom

 

 

2. Marmelada od rabarbare, jagoda i vanilije

 

 

3. Klasični Crumble s rabarbarom i jagodama

 

 

4. Zdravi porridge (zobena kaša) s rabarbarom

 

 

5. Slano slatka Focaccia (pogača) s rabarbarom

 

 


Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
author
Od Okusi
Marketing
Kategorije
Oglasi
Booking.com
Booking.com
Facebook
Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
Okusi.eu izbornik