Sve o Sushiju, s ribom ili bez

Sushi (suši) svoje korijene ima u jelu iz Jugoistočne Azije, poznatom kao Narezushi (slana riba) gdje se riba mjesecima čuvala u fermentiranoj riži kako bi se spriječilo kvarenje. Prije konzumacije je riža bacana. Ovakva je vrsta sushija postala vrlo važan izvor proteina za stanovnike Japana. Izraz sushi doslovce znači “kiselog okusa”. Ocat se počeo riži dodavati tek u 14. stoljeću kako bi pojačao okus i produžavanje roka trajanja jela.

Sushi je zadnjih nekoliko desetljeća u Europi i svijetu doživio velik proboj u naše kuhinje te na jelovnike restorana.  Riba je izuzetno zdrava namirnica a sirova ima posebno dobar okus, pogotovo ako je potpuno svježa. Sushi je tradicionalno japansko jelo pripremljeno od kuhane riže začinjene octom koja se često servira sa sirovom ili dimljenom ribom, plodovima mora, hobotnicom, ribljim jajima, povrćem, jajem, … Zadnjih se godina u Europi stvaraju i nove kreacije, koje kombiniraju i lokalne namirnice poput pečenog mesa, majoneze, krem sira i sličnog.

Sushi kakvog danas poznajemo, nigirisushi, u kojem je svježa riba poslužena preko riže, začinjene octom, ili s algama, razvio se tek oko 1820 godine u Tokiju. Tada se jelo nazivalo Edomaezushi jer je pripremano od svježe ulovljene ribe iz Edo (Tokio) mae (zaljeva). Danas se koristi naziv Edomae nigirizushi.

Na zapadu se sushi po prvi put na Engleskom jeziku spominje 1893 godine kao rolica hladne riže s ribom, morskim algama ili drugim začinima.

Pripremite vaš vlastiti sushi prema našem receptu.

Razne vrste pripreme sushija i sirove ribe

Samo narezana sirova riba se zove sashimi (sašimi) i iako je to potpuno drugačije jelo, često se mješa sa sushijem. Sushi koji se servira zamotan u listove sušene morske trave (tkz. nori) se naziva makisushi. Maki rolice koje imaju rižu s vanjske a alge s unutarnje strane, nazivaju se uramaki.

 

recept za maki sushi roll i nigiri

Uramaki rolica obložena avokadom i prelivena umakom od mješavine čili umaka i majoneze. Rolica je punjena lososom i avokadom, uz dodatak krem sira i wasabija

 

Makizushi rolica može biti i izvrnuta

Uramaki je nastao u Californiji kasnih šezdesetih godina prošlog stoljeća, kad je sushi majstor Machita Ichiro na žaljenje američkih gostiju da im smetaju alge, odlučio alge sakriti i napraviti “obrnutu” maki rolicu. Ove se rolice danas nazivaju i California maki ili “inside-out” rolice i pripremaju se na razne načine, oblažu avokadom ili ribom, ikrom (ribljim jajima) ili posipaju sezamom i prelijevaju raznim umacima. U Japanu ove rolice nisu toliko popularne jer Japanci vole teksturu i okus morskih algi.

 

razni nigiri i makizushi

Sushi riža ili shari ili sumeshi, obično je srednje okruglog zrna (kao za rižoto) a može se koristiti i riža okrugog zrna.

Sushi se poslužuje s zelenim wasabi namazom, ukiseljenim korijenom đumbira (narezanim) i soja umakom.

Daikon marinirana rotkvica je jedan od popularnih dodataka. Ovdje je sličan recept.

Chirashizushi ili barazushi je takozvani “razbacani sushi” i sirova riba se poslužuje povrh riže u zdjelici, ukrašena povrćem. Ovo se jelo često jede jer je jednostavno za pripremu i zasitno.

 

SASHIMI

Sashimi: fileti ribe izrezani na veličinu zalogaja i ukusno poslagani u zdjelicu s prilozima poput malog umjetničkog djela

 

Edomae chirashizushi se priprema sa sirovim sastojcima, ukusno posloženim na rižu u zdjelici.

Gomokuzushi (sushi na Kansai način) se priprema tako da se sirovi ili kuhani sastojci pomiješaju s rižom.

Sake-zushi (sushi na Kyushu način) umjesto rižinog octa koristi rižino vino kod pripreme riže a riža je pokrivena škampima, shiitake gljivama, hobotnicom, bambusom ili omletom.

 

Kao predjelo obroku sushija pristaje Miso juha s algama i tofu kockicama.

Vrste nigirija

 

vrste sushija

 

 

 


Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
author
Od Okusi
Marketing
Kategorije
Oglasi
Booking.com
Booking.com
Facebook
Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
Okusi.eu izbornik