Vrhunac karnevala

U nedjelju kulminacija Riječkog karnevala

Najavljena Međunarodna karnevalska povorka i posljednji programi Riječkog karnevala

 

Kratki i žestoki, 35. po redu Riječki karneval približava se kraju, a za slatki kraj očekuje nas ono po čemu je peto riječko godišnje doba i najpoznatije – spektakularna Međunarodna karnevalska povorka. U nedjelju 11. veljače u 12 sati kreće povorka sastavljena od 104 grupe s više od 10.000 sudionika i ne staje do navečer, kada s paljenjem pusta na moru i vatrometom oko 20 sati i službeno završava Riječki karneval.

“Međunarodna karnevalska povorka, 35. po redu, ove će nedjelje na Korzu okupiti čak 10 tisuća maškara koje će podijeljene u 104 karnevalske grupe publici pokazati svoje maske koje su, znaju svi koji vole i prate karneval, nerijetko prava umjetnička djela u čije je nastajanje uložen golem trud. Kao i obično brojne su grupe pripremile i alegorijska kola i siguran sam da nas i ove godine čeka dobra zabava koja će završiti vatrometom nakon  paljenja pusta na Adamićevom gatu” –  rekao je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel dodavši i kako mu je drago da je Riječki karneval već godinama prepoznatljiv riječki brend koji privlači sve više stranih i domaćih ljubitelja maškaranih događanja.

“Nije zanemariv niti ekonomski aspekt Karnevala zahvaljujući kojem dodatnu zaradu ostvaruju ugostitelji, hotelijeri, hosteli, prijevoznici ili pak trgovci i vjerujem da će tako biti i ove godine” – poručio je Obersnel naglasivši i humanitarnu notu karnevala.

Naime, i ove se godine održava Karnevalski bal na kojem će se ovog puta prikupljati sredstva za Sportski savez osoba s invaliditetom za nabavku specifične sportske opreme za sportaše s invaliditetom.

 

 

“Do sada je na humanitarnim balovima sakupljeno nešto više od milijun kuna. Stoga vjerujem da ćemo i ovaj put uspjeti sakupiti dovoljno sredstava za ostvarenje cilja. Naime, odaziv naših uzvanika je velik, pa će tako Guvernerova palača u subotu ugostiti njih čak 300-totinjak. Na Balu tako očekujemo predstavnike Rijeci prijateljskih gradova Cetinja i Kawasakija, diplomatske predstavnike i veleposlanike Sjedinjenih američkih država, Francuske, Irske, Indije, Republike Koreje, Italije, Norveške, Australije, Argentine, Grčke, Danske i Austrije” – zaključio je gradonačelnik pozvavši sve koji mogu i žele da dođu u nedjelju na Korzo te uz veselje i zabavu podrže sudionike maškarane povorke.

 

Predstavnica suorganizatora Humanitarnog bala, predsjednica Rotary kluba Rijeka – sv. Vid Lidija Nikočević nadovezala se na Gradonačelnika – “Već niz godina za redom, Rotary club Rijeka – Sv. Vid sudjeluje u organizaciji ovoga bala, što naglašava njegov humanitarni karakter. Karneval je pojava koja je svojim osnovnim porukama okrenuta ljudima i zajednicama, a Rotary kao internacionalna organizacija već  desetljećima osluškuje njihove potrebe i nastoji  barem neke potpomoći. Ove godine će tako pomoću sakupljenog novca neke osobe s invaliditetom putem nove sportske opreme bolje moći izraziti svoje sposobnosti i potencijale, i tome se uistinu radujemo.”

 

Karnevalska povorka

 

Što nas sve očekuje u sklopu Međunarodne karnevalske povorke najavila je voditeljica razvoja proizvoda Turističke zajednice grada Rijeke Ines Boban Štiglić. U nedjelju 11. veljače kreće velika završna povorka Riječkog karnevala, a od 104 grupe s više 10.000 sudionika njih 10 dolazi iz inozemstva – iz Italije (Verona, Este, Mirandola), Slovenije (Ptuj), Belgije (Seraing), Crne Gore (Budva, Herceg Novi i Tivat), Srbije (Čačak) te Makedonije (Strumica). Još 12 grupa dolazi iz svih dijelova Hrvatske, uz posebnu zahvalu Primorsko-goranskoj županiji na sufinanciranju prijevoza grupa iz naše županije. Kao  novost, u sklopu povorke, na samom njenom početku, predstavit će se povorka mladih – Carnival DJ Session s 10 karnevalskih grupa i oko 2.000 sudionika. U sklopu povorke će se moći vidjeti i 71 alegorijska kola.

Prije početka same povorke, publiku na Korzu će zabavljati Prve riječke mažoretkinje, a nakon prolaska i posljednje grupe, po tradicionalno Halubajskih zvončara, slijedi paljenje pusta na moru u režiji grupe Pom-F-Ri, veliki  vatromet te nastavak karnevalskih zabava do kasno u noć, u kafićima i klubovima.

Oni koji ne mogu doći na Korzo u nedjelju, povorku će moći pratiti i iz topline vlastitog doma putem direktnog prijenosa na Kanalu Ri, na mrežnim stranicama Riječkog karnevala na adresi www.rijecki-karneval.hr, naYouTube kanalu te u programu HR Radio Rijeke.

Nakon završetka povorke, snimka će se odmah moći pogledati na stranici Karnevala, a repriza karnevalske povorke na Kanalu Ri bit će emitirana u dva dijela – prvi u subotu 17. veljače, a drugi u nedjelju 18. veljače, oba dana od 12 sati. Posebni prilog o Međunarodnoj karnevalskoj povorci izaći će na 48 stranice u Novome listu u ponedjeljak 12. veljače.

Kraljica Riječkog karnevala Iva Ciceran i Meštar Toni pozvali su sve da se u nedjelju spuste na Korzo i uživo prate Međunarodnu karnevalsku povorku, ali da sudjeluju i u ostalim programima Riječkog karnevala, kojih ovog posljednjeg karnevalskog vikenda zaista ne manjka.

Nakon prolaska Međunarodne karnevalske povorke, preostaju nam i  završni programi – 12. veljače Pusni pondejak na Zamete uz tradicionalni pohod Zametskih maškara i zvončara, te dan kasnije pusni ophod Krimejskih feštara te suđenje i paljenje pusta. Pustu će se suditi i na Pašcu, Zametu i Pehlinu i to na Pepelnicu 14. veljače. Kao lijepi epilog i podsjetnik na šarene karnevalske dane, od 15. do 25. veljače na izložbenim će panoima na Korzu biti postavljena humanitarna prodajna Izložba fotografija “Nasmijana lica Riječkog karnevala” foto studija Kurti. Svi programi i detalji mogu se naći na stranicama www.rijecki-karneval.hr.

 

Samobor

U Samoboru se vladavina Samoborske fašničke vlade također bliži kraju. Kao i prijašnjih godina, glavna pozornica nalazi se na Trgu Fašničkih velikana, dok je program za najmlađe organiziran na Trgu Srakinih mališana. U sklopu 192. Samoborskog fašnika sudjelovat će sveukupno 7 mjesnih odbora, više od 2500 djevojčica i dječaka samoborskih škola i vrtića, brojne gostujuće maskirane skupine te velike povorke maskiranih posjetitelja koji Samoborskom fašniku uvijek daju posebnu draž.

 

Vraćena prošle godine, nakon kratkog izbivanja, ponovo je nezaobilazna i Fašnička putovnica, namijenjena samo “najhrabrijim” gostima Samoborskog fašnika, koja će i ove godine donijeti vrijedne nagrade. U znaku velikih povrataka, tu je i mlađim Samoborcima dobro poznata Halternativa koja će se odvijati u Centru za mlade, Bunkeru.

Vikend od 9-11. veljače, Samoborce će zabavljati Slavonske lole, 10. veljače rezerviran je za Klapu Intrade, dok će Tonyju Cetinskom pripasti čast da uz vatromet i spaljivanje princa Fašnika 13. veljače zatvori ovaj najveći fašnički festival.

  1. izdanje Samoborskog fašnika pratite na www.fasnik.com.

Izvor: www.fasnik.com

foto: arhiv fasnik.com

 

 

Karnevalska povorka u Rijeci


Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
author
Od Okusi
Marketing
Kategorije
Oglasi
Booking.com
Booking.com
Facebook
Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
Okusi.eu izbornik