Mala priča o portugalskom siru

Postoji li išta bolje od drvene plate na kojoj uredno, poredani poput vojnika, ispravno stoje komadi različitog, mirisnog sira? Još ako je posluženo uz veliku čašu rashlađenog vina i košaricu prhkog prepečenca negdje uz obalu mora? Teško. A uz to se nalazite negdje na portugalskoj obali, na terasi taverne, gledajući Atlantski ocean, dok vam vjetar nemilice nanosi sol na usne.

Poput vina, sirevi imaju značajno mjesto u portugalskoj gastronomiji, no najčešće se u svjetskoj gastro-kulturi na njih ne obraća prevelika pažnja. Na kontinentalnom dijelu većina sireva proizvedena je od kozjeg ili ovčjeg sira, dok s Azorskih otoka, prepunih zelenim pašnjacima, dolaze kvalitetni sirevi napravljeni od kravljeg mlijeka.

Sir ima svoje mjesto na pijedestalu tradicionalne gastronomije još od dalekog 12. stoljeća. Naime, prvi proizvedeni sir, a ujedno, danas i najpoznatiji portugalski sir u svijetu je Serra da Estrela, podrijetlom s obronaka najvišeg portugalskoj planinskog lanca istoga imena. Ovaj sir dobiva se od ovčjeg mlijeka i možete ga pronaći u svim ovdašnjim trgovinama. Proizvodi se isključivo od studenog do ožujka i dozrijeva minimalno 30 dana. Kremaste strukture i čvrstog, jakog okusa odlično paše u kombinaciji s kiselkastijim vinima.

Ako vam je budžet limitiran, a ovakav vam se sir čini zanimljiv, opredijelite se za Queijo de Azeitão. Azeitão je gradić u blizini Lisabona, s druge strane rijeke Tejo. Također od ovčjeg mlijeka, kremaste strukture, prodaje se zamotan u bijeli pergament-papir i teži do 250 g. Ako se odlučite poslužiti ga nakon glavnog jela, učinite to prije serviranja deserta, uz neko jače crno vino, po mogućnosti iz iste regije.

Ako ste ljubitelj jakih sireva, onih koje u malenoj količini ostavljaju bogat okus na nepcu, obavezno kušajte sir São Jorge koji se proizvodi na Azorima. São Jorge je najveći portugalski sir koji se izrađuje u kolutovima težine 8 – 12 kg i sadrži minimalno 45% mliječne masti. Po izgledu podsjeća na Pecorino Romano, ali miris mu je puno intenzivniji. Iako pripremljen od kravljeg mlijeka, njegov okus je jak, pomalo pikantan i Portugalci ga tradicionalno jedu sa slatkim od dunja ili kotonjatom (i riječ marmelada dolazi iz portugalskog. Naime, marmelo na portugalskom znači dunja.)

Terrincho Velho je sir koji se oblaže mljevenom, suhom paprikom i maslinovim uljem, a radi se od ovčjeg mlijeka i dozrijeva 90 dana. Pronaći ćete ga u boljim restoranima kao predjelo, jednostavno posluženog uz košaricu tradicionalnog, tvrđeg kruha. Odličan u kombinaciji s crnim vinom sa sjevernog područja Douro.

Queijo picante da Beira Baixa (pikantni sir iz Beira Baixa) je sir za ozbiljne ljubitelje sireva neugodnog mirisa i pikantnog okusa. To nije sir kojega možete zaboraviti u vrećici, negdje u stražnjem dijelu automobila, niti u napola raspakiranoj torbi nakon putovanja u Portugal. Proizvodi se od ovčjeg ili kozjeg mlijeka, sivkaste je boje i dozrijeva 120 dana. Pronaći ćete ga dobro zamotanog u aluminijsku foliju u svakoj većoj trgovini.

Ako ste ljubitelj sireva ili samo želite impresionirati goste nesvakidašnjim okusom po povratku s putovanja u Portugal, obavezno otiđite u bilo koji supermarket (svaki shopping centar ima barem jedan) i ponesite jedan od ovdašnjih sireva. Izbor ostavljam vama i vašem ukusu.

 


  Vaše ime (obavezno)

  Vaš email (obavezno)

  Predmet

  Spam zaštita

  ID slike

  Vaša poruka

  [wpgdprc "Upotrebom ovog kontakt obrasca prihvaćate pohranu i rukovanje Vašim podacima na ovoj web stranici."]


  Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
  author
  Od Martina Feuer de Castro
  Marketing
  Kategorije
  Oglasi
  Booking.com
  Booking.com
  Facebook
  Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
  Okusi.eu izbornik