Kremšnite ili krempite su pravi klasik u cijeloj našoj regiji. Hrvatska i Slovenija kremšnite rade na sličan način a Austrija ima lagane varijacije i imena. Recept nam je ustupila Snježana Drusany (pinup kuharica facebook i instagram) koja kremšnite već dug niz godina priprema samo na ovaj način. Vjerujemo da i vi, nakon što ih kušate, više nećete tražiti niti jedan drugi recept, jer su stvarno savršene.

Šlaga stavite koliko želite, kao na slici ili manje. Možete ih raditi i bez gornje kore, pa lagano preliti čokoladnom glazurom i dobiti Zagrebačke kremšnite.

Ovog puta ne dodajemo recept za domaće lisnato tijesto, jer ga je ipak jednostavnije kupiti ga.

Od ove smjese ispadne 12 izdašnijih kremšnita. Za njihovu izradu možete uzeti i četvrtasti rastezljivi obruč od inoxa, ali možete ih raditi i u dubljem plehu za pečenje.

Razvaljajte lisnato tijesto (i gornju i donju koru na otprilike 25×35 cm). Može i manje dimenzije, tada će vam kremšnita biti viša… Ispecite svaki dio posebno (stavite na pleh prekriven papirom za pečenje i malo izbockajte vilicom). Peći otprilike 10-15 minuta na 220 stupnjeva (ovisno o pećnici, gledajte da se lijepo razlista i dobije zlatno-žutu boju).

Krema: u posudu u kojoj ćete kuhati kremu stavite 1/2 l hladog mlijeka, u drugoj posudi pomiješajte žutanjke, 2/3 šećera, 2 vanili šećera, brašno i preostalih 1/2 l mlijeka. Istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka i preostale 1/3 šećera. Zakipite onih 1/2 l mlijeka u posudi, maknite s vatre i lagano u nju umiješajte smjesu od žutanjaka, šećera, brašna i mlijeka. Vratite na laganu vatru i kuhajte dok se ne zgusne (onako kao puding), kad se zgusne, miješajte još 1-2 minute (pazite da ne zagori, najbolje da kuhate kremu u posudi s debelim dnom). Maknite s vatre i u vruću smjesu umiješajte snijeg od bjelanjaka (miješati ručno, nikako mikserom). Ovakvu vruću kremu izliti na prethodno pripremljeno lisnato tijesto i pustiti da se ohladi, na ohlađeno staviti šlag (koristim čisto slatko vrhnje – vrhnje za šlag, no želite li da vam bude čvršće stavite veći dio slatkog vrhnja i mali dio biljnog vrhnja, ne mijenja puno okus, a čvršće je). Neka se još malo stisne u frižideru, zatim stavite gornju koru lisnatog tijesta, posipajte šećerom u prahu i izrežite na kocke. Za rezanje koristim nazubljeni nož (onaj za rezanje kruha).