Pripremite svježi sir na ovakav način, kao predjelo, doručak ili užinu ili kao jedan od priloga na zabavi. Sir poprima okus ulja i trava i postaje vrlo ukusan namaz za kruh.

Postoji nekoliko mišljenja o tome koji se sir naziva Travničkim. Postoji tvrdi Travnički sir i ovakav, na čijem pakiranju piše Travnički iako bi ga neki nazvali drugačije. Naime sir je svjež i prodaje ga se zajedno sa sirutkom (salamurom) a neki ga nazivaju i Vlašićki sir. Navodno su tehniku ovakve pripreme sira donijeli pastiri koje su nazivali Vlasima i po kojima je planina Vlašić dobila svoje ime. Seljaci s Vlašića su ovaj sir donosili na prodaju u Travnik i tu ga prodavali pa je tako dobio ime i Travnički. U svakom slučaju, danas se ovaj sir proizvodi širom Bosne i Hercegovine. Sir se izvorno proizvodi od ovčjeg mlijeka ali se priprema i od kravljeg, za konzumaciju onima kojima je okus ovčjeg mlijeka prearomatičan.

Ukoliko ne možete nabaviti Travnički sir, pokušajte uzeti svježi ovčji, grčki Manouri ili Feta sir ili neki sličan sir iz Turske ili čak Bugarske.