Kratki, bez šećera i mlijeka, molim

Espresso ili crtice iz kulture putovanja

Koliko znamo o kavi?
Koji je za vas naj-kava zemlja, grad?

Kavu kavicu vi pijete?
Zašto u Italiji ne serviraju čašu vode uz kavu?
Zašto kavi – ništa ne treba, a ponajmanje sok ili koktel?
Vodim vas u muzej kave, u jednu od prvih pržionica … u gradić Conegliano u Italiji.

Evo 10 savjeta za savršeni espresso:

1. Lokacija je ključna

Iskustvo počinje odabirom bara. To je prijateljsko i poznato okruženje u kojem vas konobar oslovljava imenom, pozdravja osmjehom i već s vrata stavlja šalicu pod kafe aparat te donosi novine.

2. Savršena šalica
Šalica ima važnu ulogu: trebala bi biti izrađena od bijele keramike i imati oblik skraćenog stošca kako bi espresso krema ostala čvrsta. Mora biti lagana, te imati udobnu dršku i tanak rub.
Dodatni savjet: šalica za espresso mora biti na pravoj temperaturi: oko 40 ° zbog toga ih u barovima griju na aparatima.

3. Voda? Da, ali prije

U talijanskim kafićima espresso se poslužuje uz čašu vode, vrlo malu, nalik onoj za ispijanje rakijice s nogu. Zašto? Zato jer nepce valja isprati kako bi se uživalo u aromi kave. Ne ispirati je, kako se to kod nas najčešće radi.

4. Zastanite i osjetite miris kave

Vrlo je važno zastati i osjetiti miris kave prije kušanja, onako kako to sommelier čini s vinom. Savršen espresso bi trebao imati intenzivan miris s cvjetnom i čokoladnom notom.

 

 

5. Kremasto savršenstvo

Krema savršenog espressa ima intenzivnu boju lješnjaka s crvenkastim odsjajem; trebala bi biti debela 2-3 mm, što čini oko 10% pića. K tome, treba biti dovoljno kompaktna i trajna da na nekoliko trenutaka zadrži zrnca šećera na površini pića, ako ga baš morate koristiti.

6. Aroma
Već pri prvom gutljaju trebali biste moći osjetiti nekoliko karakterističnih okusa. Prije svega, miris prženja zbog razvoja aroma tijekom procesa prženja. Čokolada i cvijeće: ako je kvaliteta kave visoka, trebali biste polako početi osjećati voćnu aromu s cvjetnim notama, s nijansama čokolade i vanilije. Pečeni kruh: nota svježe pečenog kruha ukazuje na visoku kvalitetu prženja.

7. Neodoljiva struktura

Struktura savršene kave trebala bi biti robusna, zaokružena i rafinirana. Proteini, masti i šećeri u zrnu kave određuju ove karakteristike: tajna leži u mljevenju prave količine kave svaki put.

8. Retrookus

Aroma espressa mora biti postojana i dugotrajna. Retrookus trebao bi biti delikatno gorak, podsjećajući na čokoladu i vaniliju.

9. Bez šećera, bez mlijeka
Mlijeko i šećer mijenjaju organoleptička svojstva kave. Pijenje bi kave, međutim, trebao biti čisti užitak pa je tako sve stvar ukusa.

10. Vježbom do savršenstva
Prepoznati savršenu kavu nije jednostavan zadatak: to iziskuje vrijeme i puno iskustva.

 

 

 

 

 

 


Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
author
Od Tanja Božić
Marketing
Kategorije
Oglasi
Booking.com
Booking.com
Facebook
Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
Okusi.eu izbornik