Top 9 mjesta u Istri za savršen odmor

Istarski su gradići Poreč i Rovinj već odavno razvikani kao istarske top destinacije za ljetovanje (smještaj u Rovinju). No što vidjeti od one ‘prave’ Istre, ne gurati se s turistima te izuzetno uživati? Preporučamo “mix” gradova i prirode. Kod svih gradića navodimo i njihova talijanska imena, jer i ovaj jezik i talijanska manjina i danas čine Istru.

Kad smo već na samoj obali, nama je nekako posebno šarmantan

 

1. Novigrad ili Cittanova – ribarsko mjestašce

Novigrad, nekad mirno ribarsko mjestašce, postao je zanimljivo turističko mjesto koje je i dalje u sjeni Rovinja i Poreča. Nastao na temeljima ili u blizini nekoliko povijesnih naselja koja se spominju na ovome području – Neapolisa u 7. stoljeću, zatim Civitas Nove u 9. te drevne Emone, Aemonie, u 12. stoljeću, Novigrad je mjesto burne i bogate prošlosti.

Od Aemone preko Neapolisa pod Grcima i Cittanove pod Republikom Venecijom do Novigrada. Zanimljivo je da prije 100 godina, prema popisu stanovništva 1921. godine, u Novigradu nije bilo Hrvata. Novigrad je sačuvao svoj neodoljivi šarm mirnog ribarskog gradića i gotovo intimnu atmosferu, tako tipičnu za male mediteranske gradiće. I na gastronomskoj se sceni Novigrad probija na vrh pa Michelin vodič preporuča čak tri restorana u ovom lijepom gradiću. Obitelji s djecom će rado posjetiti Aquapark u blizini i njima preporučamo Villu Joy koja je u blizini i savršena je za obiteljski odmor u Istri. Na ovoj poveznici pronađite i drugi smještaj, koji vam odgovara.

Karte za Aqualandiju se mogu rezervirati ovdje.

Istra ima i lijepa polja lavande o kojima više možete pročitati ovdje.

Posjeta Istri ne smije proći bez posjete ovih triju brdskih gradića, u blizini Novigrada:

Tri planinska gradića: Motovun, Grožnjan i Oprtalj

 

Motovun na vrhu brežuljka

Motovun. Foto: Tomislav Veić

 

2. Grožnjan – Grisignana – grad umjetnika

 

Srednjovjekovni gradić Grožnjan danas je na glasu kao grad umjetnika i glazbe. Zbijene kućice i kaštel ukazuju na njegovu srednjovjekovnu prošlost.

 

foto: pixabay

 

Početkom svibnja se ovaj pomalo uspavani gradić pretvara u bučnu pozornicu kojom prešetavaju glumci, glazbenici, slikari, kipari i zaljubljenici u umjetnost. Grožnjan ljeti diše i i živi za glazbu, labirintom njegovih ulica šire se zvuci jazza i klasike, gitara i glasovira, violina i violončela, djece i odraslih. Njegov umjetnički procvat počeo je 1965. godine kad su u prazne kuće koje su napustili Talijani nakon II. Svjetskog rata uselili umjetnici iz svih krajeva svijeta.

Bukirajte svoj smještaj u Grožnjanu ovdje.

 

3. Motovun – Montona – utvrđeni gradić povrh Motovunske šume

Motovun je najpoznatiji od ova tri brdska gradića, zbog svojeg prepoznatljivog izgleda na vrhu brežuljka te filmskog festivala koji se održava ljeti. Utvrđeni se gradić poput bajkovitog dvorca smjestio na brežuljku visokom 277 metara koji kao da nadgleda dolinu rijeke Mirne.

Motovun pogled na dolinu rijeke Mirne, Motovunsku šumu

Motovun pogled na dolinu rijeke Mirne, Motovunsku šumu; Foto: Tomislav VEIĆ

Povijest Motovuna započinje prije rimskog vremena, kada su na ovom mjestu svoje naselje podigli keltsko pleme Sekusi. U prapovijesnim vremenima, ilirska i keltska plemena gradila su svoje utvrde na mjestu današnjeg Motovuna a ime mu je keltskog porijekla, a nastalo je od riječi Montona, što znači grad u gori.

Dvostruke su gradske zidine izgradili Venecijanci u 14. stoljeću i tako ogradili prelijepe zgrade koje danas ugošćuju ateljee, restorane i trgovine suvenira. Motovun se smatra i najbolje sačuvanom srednjovjekovnom istarskom utvrdom. Do vrha Motovuna vodi uspon od 1052 stube, što ga čini najdužim stubištem u Hrvatskoj.

4. Selo Livade – centar tarfufa

Kad ste već u Motovunu, nemojte zaobići niti selo Livade i šumu koja ga okružuje. Ona je naime poznata po tartufima i najvećem tartufu koji je ovdje ikad pronađen (više pročitajte ovdje)

Onima avanturističkog duha preporučamo odlazak u lov na tartufe s nekim od lokalnih „lovaca“ i njihovih posebno treniranih pasa.

U jesen se ovdje od 19.9 do 15.11. svaki vikend održava Sajam tartufa i osim tartufa je moguće kupiti razne lokalne proizvode – od meda do kolačića i rakija.

U Livadama se nalaze i Istarske toplice koje su osnovali Habsburgovci te ga nazvali Terme Santo Stefano. Ljekovita je voda korištena za reumatske i dermatološke probleme a bila je poznata i starim Rimljanima, ako je suditi prema kovanicama i nakitu koji je tu nađen a potječe iz Rimskog doba. Danas je tu poznato lječilište i hotel za one koji vole plivanje u toploj vodi i wellness. Mjesta gdje možete odsjesti u Motovunu i Livadama.

Iz Poreča je moguće bukirati izlet za Motovun ovdje. A ako ste više zainteresirani za hranu, krenite na izlet kroz sela uz degustacije.

5. Oprtalj – Portole – pitoreskni tajni dragulj Istre

Oprtalj-Portole, smješten na brežuljku do kojeg se uskom visoravni s južne strane dolazi iz pravca Motovuna, prema mišljenju mnogih, jedan je od najpitoresknijih gradića sjeverne Istre. Oprtalj-Portole ili Portole, kako glasi talijanska inačica njegovog imena, svojevremeno je bio utvrda opasana zidinama na kojima su izgrađene kuće među kojima jedva izviru nekadašnja gradska vrata. Ispred vrata nalazi se velika venecijanska lođa s lapidarijem, a pokraj nje na visokim bedemima smješten plato s kojeg pogled seže sve do mora. U blizini se nalaze i šume kestena te mnogi mali proizvođači prehrambenih namirnica. Ovdje smo pojeli i najbolje trešnje i breskve.

Vođenu turu za foodije možete rezervirati ovdje.

 

brod

Foto: Tomislav Veić

 

Priroda: Limski zaljev, Rt Kamenjak i Brijuni

 

Ljubiteljima prirode posebno predlažemo posjetiti ove tri jedinstvene lokacije, prvu za ljubitelje školjaka a Rt Kamenjak i Brijune kao mjesta na kojima preporučamo ostati i više dana, ako vam to mogućnosti dopuštaju.

6. Limski zaljev ili kanal

Limski zaljev ili Limski kanal, je zaljev na zapadnoj obali Istre između Vrsara i Rovinja. Ime mu dolazi od latinske riječi limes = granica, jer ovdje je u Rimsko doba prolazila granica provincija Italije i Dalmacije. Limski je zaljev dio Limske drage a nastao je kao rijas (potopljeno riječno ušće) rijeke Pazinčice koja danas ponire u Pazinskoj jami kod Pazina, a u prošlosti se je ulijevala u more u Limskom zaljevu. U njezino staro korito je prodrlo more te je tako nastao današnji zaljev pa on nije ni kanal a niti fjord kao što se često pogrešno govori (fjord je zaljev nastao radom ledenjaka).

Limski zaljev je značajno uzgajalište školjaka i ovdje preporučamo vožnju brodom kroz zaljev, do uzgajališta školjaka, a po povratku ručak ili večeru u jednom od restorana te najsvježiji morski obrok.

 

Oko Rta Kamenjaka na jugu Istarskog poluotoka

Oko Rta Kamenjaka na jugu Istarskog poluotoka. Foto: pixabay

 

7. Premantura i Rt Kamenjak

Rt Kamenjak je najjužnija točka Istarskog poluotoka i malobrojni će se sjećati da ga se nije uvijek moglo posjetiti. Za vrijeme bivše države bio je naime vojna zona i nedostupan za stanovništvo. U blizini se nalazi turistički centar Medulin no mi vam preporučamo da se zadržite u selima Pomer i Premantura. Noćenja su moguća u apartmanima ali i kampovima. Posebno je lijep camping Stupica koji već godinama privlači windsurfere iz cijele Hrvatske i Slovenije a i Italije. Ako se zaputite među stabla, vjerojatno ćete naći i divlje šparoge te s njima pripremiti kakvu dobru fritaju. Obavezno ponesite bicikle jer je s njima istraživanje okolice najpraktičnije, pogotovo ako želite doživjeti zalazak sunca u vrlo originalnom Safari baru na vrhu Rta Kamenjaka. Do Kamenjaka možete i brodicom iz Medulina, uz večeru.

 

posebni Rt Kamenjak na najjužnijoj točci Istre

Posebni Rt Kamenjak na najjužnijoj točci Istre. Foto: Pixabay

 

Ovaj dio Istre ima i posebnu mikroklimu. Naime, niske nadmorske visine Kamenjaka nisu baš privlačne oblacima pa je tako Kamenjak mjesto sa najmanjim prosječnim brojem padalina u cijeloj Istri. Veliko bogatstvo Kamenjaka krije se u preko 90-ak milijuna godina starim nalazima otisaka stopala dinosaura na dvije odvojene lokacije na području. Lokacija na rtu Grakalovac, nedaleko uvale Pinižule, sadrži stope dinosaura. Nalaz je to od dvanaest stopa koje su pristupačne svakom posjetitelju. Otočić Fenoliga krije preko 140 otisaka stopala sauropoda i teropoda, međutim za posjet Fenoligi potrebno je plovilo jer je strogo zabranjeno preplivavanje na Fenoligu zbog izuzetno jakih morskih struja.

Smještaj u Premanturi, smještaj u Pomeru

Premantura ima i lijepi kamp, Stupica

 

 

Arena u Puli

Pulska Arena, foto pixabay

8. Pula – Pola

Kad ste u Istri, bilo bi nepravedno zaobići Pulu. Bogate tradicije i kulture, te arhitekture koja nije samo Arena, amfiteatar iz Rimskog doba, ovaj je grad pomalo nepravedno zapostavljen. Razlog tome su vjerojatno luka, brodogradilište Uljanik te industrija. Grad ima dugu tradiciju vinarstva, ribarstva, brodogradnje i turizma, a ujedno je i tranzitna luka. Pula je administrativni centar Istre još od rimskoga doba. Naseljavana već oko 10. stoljeća pr. Kr. kad je prvo naselje osnovalo ilirsko pleme Histra, drevnog naroda koje je živjelo u Istri.

Grad je bio poznat grčkim putnicima i moreplovcima a spominje se i u mitološkoj priči o Jazonu i Medeji, koji su oteli zlatno runo. Kolhiđani su se dali u potjeru za Jazonom stigavši do sjevernog Jadrana. Budući da nisu uspjeli uhvatiti Jazona i vratiti zlatno runo, nisu se smjeli vratiti kući, pa su na obližnjoj obali gdje je živjelo ilirsko pleme podigli naselje. Nazvali su ga Polai što znači “grad bjegunaca” i tako je zapravo Pula dobila svoje ime.

Rimljani su istarski poluotok zauzeli 177. pr. Kr. i tijekom Rimske vladavine grad je cvjetao i postao značajna rimska luka s velikim okolnim područjem pod svojom upravom. Rimljani su podigli nekoliko velikih klasična zdanja i amfiteatar, od kojih je nekoliko preživjelo sve do danas. Izgradili su vodovod i kanalizaciju te grad utvrdili bedemom s deset vrata od kojih su neka još uvijek očuvana: Slavoluk Sergijevaca, Herkulova vrata (u kojima su uklesana imena osnivača grada) i Dvojna vrata. Prošetajte središtem grada i prebacite se tako u njegovu bujnu povijest.

Smještaj u Puli rezervirajte ovdje.

Iz Pule je moguće ići na izlete promatranja delfina, bukirajte svoje mjesto na ovoj turi u zalazak sunca  ili večerajte gledajući delfine na ovom izletu.

Ako vas zanimaju avanture, kajaking i posjeta špiljama uz more, ovo je pravi izlet za vas.

 

 

brodogradilište u Puli

Brodogradilište Uljanik je važno za industriju regije. Foto: pixabay

 

9. Otočje Brijuni – Brioni – Raj na zemlji

Koji kilometar od Pule, nasuprot mjesta Fažana, smjestili su se Brijuni, nacionalni park s 14 otoka i otočića od kojih su najpoznatiji Veliki i Mali Brijun te Jerolim.

I Brijuni imaju bogatu povijest: prvi tragovi ljudskog djelovanja na Brijunima, sežu u treće tisućljeće prije Krista, kada su na Brijunima živjeli etnički nepoznati stanovnici koji su se bavili ratarstvom, stočarstvom, lovom i ribolovom, a oružje i oruđe izrađivali su od kamena, kostiju i pruća… U prvom tisućljeću prije Krista na Brijune dolazi ilirsko pleme Histri, po kojima je kasnije Istra i dobila ime. Nakon kojih su došli Rimljani, a od 6. do 8. st. otočjem je (kao i Istrom) vladao Bizant. Na Brijunima postoje mnogi kulturno-povijesni ostaci od kojih su najpoznatiji i najsačuvaniji: rimski ladanjski dvorac s termama, Venerinim hramom, zatim Bizantski kastrum, te bazilika Sv. Marije, crkva Sv. Germana. U 19. stoljeću su Brijuni postali dio Austrougarskog carstva i Beč i Berlin oprskbljivali kamenom.

Kad spominjemo Brijune, ne smijemo ne spomenuti bečkog magnata Paula Kupelwiesera koji je otočje kupio i iz njega napravio ekskluzivno odmaralište. Ovo i nije bilo lako jer je otočjem vladala malarija koju je Kupelwieser na Brijunima te u Puli (gdje je zaraženih bilo oko 30%) uspio iskorijeniti uz pomoć čuvenog mikrobiologa Roberta Kocha. Prepreka više nije bilo k izgradnji prvoklasnih hotela, restorana, kazina i marine za jahte, kao središta društvenog života Austrijske Rivijere. Kupelwieser je između ostalog napravio i igrališta za golf i tenis, prvi bazen u svijetu s grijanom morskom vodom, osnovao regatu te organizirao brojne koncerte i literarna događanja koja su privlačila visoko bečko društvo i carsku obitelj te europske bogataše i aristokraciju. Zahvaljujući snalažljivom i upornom vizionaru, Brijuni su postali sjecište europske i svjetske elite, a dolazak brojnih gostiju, pripadnika aristokratske, kulturne, znanstvene, industrijske i ekonomske elite redovito je objavljivan u otočkim novinama (1910. – 1914.).

U bivšoj su državi Brijuni bili poznati kao rezidencija predsjednika Jugoslavije, Josipa Broza Tita, koji je ovdje primao goste, od političara svjetskog glasa do aristokracije poput Engleske kraljice Elisabete II i eminentnih umjetnika iz cijelog svijeta. Tito je na poklon dobio i mnoge životinje koje i danas još žive u safari parku kojim se moguće provesti.

 

Otočje Brijuni

Otočje Brijuni danas su nacionalni park. Foto: pixabay

 

Ako ste u Zagrebu i nemate auto ili vam se jednostavno neda voziti, postoje i privatne ture do Istre.

Fotografije pixabay i Tomislav Veić. Naslovna fotka: Tomislav Veić

Tomislav Veić je profesionalni fotograf a za Okuse je pripremio više serija prelijepih fotografija.

Facebook
www.tomislav-veic.com
Facebook page: Tomislav Veic Photography
Twitter

instagram

Izvori i dodatne informacije:

Colours of Istria

TZ Motovun

wikipedia

Nacionalni park Brijuni

 Booking.com


  Vaše ime (obavezno)

  Vaš email (obavezno)

  Predmet

  Spam zaštita

  ID slike

  Vaša poruka

  [wpgdprc "Upotrebom ovog kontakt obrasca prihvaćate pohranu i rukovanje Vašim podacima na ovoj web stranici."]


  Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
  author
  Od Helena V.
  Marketing
  Kategorije
  Oglasi
  Booking.com
  Booking.com
  Facebook
  Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
  Okusi.eu izbornik