Comfort food i recepti

Izraz comfort food se u zadnje vrijeme poprilično udomaćio i kod nas iako se danas pod ovim sve više podrazumijeva hrana od koje se osjećamo dobro, pogotovo psihički. Comfort food možemo prevesti kao hranu koja nam pruža utjehu, koja nas čini sentimentalnim ili nostalgičnim. Prvo pojavljivanje ovog izraza je zabilježeno 1966. godine u članku novine Palm Beach Post: “Odrasli, u trenutcima velikog emocionalnog stresa posežu za onim što bi se moglo nazvati “comfort food” – hrana koja se povezuje sa sigurnošću djetinjstva, poput poširanog jajeta ili kokošje juhe koju je skuhala majka”. Vjeruje se kako se radi o mehanizmima koji brzo ublažavaju negativne osjećaje i služe smanjivanju stresa. Također, žene i muškarci imaju različito poimanje i ukus kod konzumiranja comfort food pa će tako muškarci težiti za odreskom ili pikantnom juhom a žene će radije posegnuti za slatkim poput čokolade ili sladoleda. Zanimljivo je kako se na konzumiranje comfort food gleda kao odgovor na emocionalni stres pa se tako smatra kako ovaj način prehrane u Americi za posljedicu ima epidemiju pretilosti.

Svaka zemlja ima svoja posebna comfort food jela. Pokušali smo u ovom postu okupiti nekoliko slanih jela (nismo mogli ne navesti i nekoliko slatkih), za koja smatramo da su odličan comfort food, bilo da se radi o jelima koja nam pružaju utjehu ili nas podsjećaju na djetinjstvo, koja nas ‘griju’ izvana i iznutra.

U našim su krajevima kod žena najpoznatiji comfort food upravo čokolada i kolači, no što je s onim ostalim jelima, koja nisu slatka? Jelima koja rado jedemo kad je hladno, kada žudimo za nečim domaćim, za maminom ili bakinom hranom?

Mnogi su naši čitatelji na facebooku kao omiljeni comfort food naveli – krpice sa zeljem! Od ostalih jela, variva i juhe su također vrlo omiljeni, kao i grah, sarma, kruh i mast, sir i vrhnje, ćevapi, knedle sa šljivama, topli kruh i pecivo. Zanimljivo je da je bilo i onih koji vole pire krumpir s ćuftama u umaku od rajčica ali i rižoto i lazanje.

 

Evo nekoliko comfort food recepata za jela koja i redakcija voli (osim slatkog).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
author
Od Okusi
Najnoviji članci
Marketing
Kategorije
Oglasi
Booking.com
Booking.com
Facebook
Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
Okusi.eu izbornik