Jačanje imuniteta kao zaštita od bolesti

Svake godine u ovo doba, počinje ista priča: jesen donosi hladnoću, vjetar i vlagu a s njima i infekte.  Svake godine u isto doba možete učiniti puno kako biste svejedno ostali snažni i zdravi.

Izbjegavajte termički hladne prehrambene namirnice, sirovu hranu i šećer. Ograničite konzumaciju mlijeka, jogurta i sira koji stvaraju u tijelu šlajm. Kuhajte jela koja utopljavaju i jačaju, primjerice juhe i variva te se ugrijte toplim čajem.

Ukoliko naginjete čestim infektima, preporučam vam ovaj čaj koji jača imunitet.

Uzimajte ga četiri tjedna:

 

Sastojci:

  • Kadulja (žalfija) 4 grama
  • Hrastova kora 2 grama
  • Cimetova kora (cijeli štapić)
  • Kora mandarine 3 grama
  • 750 ml kipuće vode

 

TCM namirnicama protiv gripe

 

Priprema:

preliti kipućom vodom i pustiti neka odstoji 10 minuta pokriveno kako bi se zadržalo eterična ulja. Piti tijekom cijelog dana.

Ovaj recept je «zapadni prijevod» čuvene Wie-Qi tonirajuće kineske recepture Yu Ping Feng San («žadov prašak za zaštitu od vjetra»).  Wie-Qi je paralela našem terminu ‚obrambeni sustav’ ili ‘imuni sistem’, s akcentom na pluća i kožu. Upitno je jeli moguće doista točno prevesti i zamijeniti fantastično djelovanje Astragalus korijena (Huang qi). Astragalus korijen se naziva još i Tragant korijen a Tragant je poznat i većini kuhara i slastičara koji dolaze u dodir s fondant masom. Tragant služi za zgušnjavanje a mnogi ga koriste i kao «ljepilo» za ukrase na tortama.  Za sve kojima je Tragant teže dostupan, ova će mješavina biti odlična prilika za upotrebu lako dostupnih i lokalnih sastojaka.

Dr. Iva Steirer


Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
author
Od Iva Steirer
Marketing
Kategorije
Oglasi
Booking.com
Booking.com
Facebook
Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
Okusi.eu izbornik