Ovo je klasičan recept za Glühwein odnosno kuhano vino. Glühwein je uz punsch i Jagatee, omiljeno piće za vrijeme Adventskih sajmova širom Austrije (Christkindlmarkt ili Adventmarkt). Za kućnu je izradu kuhanog vina važno zapamtiti nekoliko stvari:

1. Kuhano vino ne sadrži nikakav drugi alkohol. Neki tvrde da se u kuhano vino može staviti likere ili rakiju. Može ali to je onda već punč i ne kuhano vino. (Izuzetak je nizozemsko biskupovo vino odnosno Bisschopswijn)

2. Sastojci se zagrijavaju i kuhaju ali ih se ne smije dovesti do vrenja.
3. Koristite samo dobro vino i nemojte uzimati jeftine kiseliše kojima ćete loš okus zavarati većim količinama šećera. Od toga ćete samo dobiti glavobolju. Stoga oni “iskusni” na božićnim sajmovima rijetko naručuju glühwein i radije odabiru punč za koji su sigurni da ih neće boljeti glava.

Ja kuhano vino pripremam tako da bude vrlo lagano i da ga se može piti poput čaja ili sangrije odnosno razrjeđujem ga čajem i više nego je potrebno. Recept je nastao kada smo u gostima imali i jednu trudnicu tako da je i ona mogla popiti šalicu. Recepata za “pravo” kuhano vino je u Austriji mnogo. Neki tvrde da je potrebno dodavati sok od limuna a drugi – sok od naranče. Ono što je svima zajedničko, je kombinacija začina: klinčići, cimet, šećer. Obično se koristi kora od cimeta ali u nedostatku možete dodati i malo cimeta u prahu.