Chef Ippei Uemura: Taste the Mediterranean ne propušta

Posjetitelji festivala Taste The Mediterranean u Splitu imat će priliku uvjeriti se u kreativnost chefa Ippei Uemure, koji će u svojim delicijama spojiti okus svježe ribe iz jadranskog mora i svoje jedinstvene tehnike njezine obrade. “Dobar dan i lipa cura” – riječi su koje bez francusko – japanskog akcenta izgovara chef Ippei Uemura, a naučio ih je dolazeći u Hrvatsku na festival Taste the Mediterranean.  Otkako ga je prije šest godina prvi put pozvala Ingrid Badurina Danielsson – direktorica Festivala, Uemura nije propustio niti jedan, a dolazak je potvrdio i na ovogodišnji, koji će se od 7. do 11. listopada održati u Splitu.

Sedmi festival Taste the Mediterranean okupit će neke od najboljih chefova i chefica iz Španjolske, Italije, Francuske, Grčke, Maroka, Slovenije i Hrvatske. Kroz kulinarske radionice za polaznike ugostiteljskih škola i studija kao i za profesionalce, ekskluzivne četveroručne večere i zanimljive panel diskusije – štovateljima mditeranske prehrane  predstaviti će najbolje od gastronomije koju povezuje osebujni Mediteran.  Takvo međunarodno okruženje odlična je  prilika za  afirmaciju proizvoda domaćih OPG-ova, rijetkih i pomalo zaboravljenih sorti vina  domaćih vinara, autentičnih proizvoda malih lokalnih tvrtki, ali i za promociju svjetski priznatih brandova na tržištu Mediterana. Taste The Mediterranean festival promiče mediteransku prehranu, kao nematerijalnu kulturnu baštinu, koju je zaštitio i Unesco.

Osim toga, Festival predstavlja i inicijativu Mediterranean Women Chefs, koja promiče veću zastupljenost žena u gastronomiji, a prvi susret vrhunskih šefica Mediterana i panel diskusija o izazovima žena u gastronomiji održat će se u hotelu Briig u Splitu. Jedan dan na Festivalu posvećen  je  španjolskoj gastronomiji i vinima, a chefica Maria Jose San Roman iz restorana Monastrell u Alicanteu (Michelinova zvjezdica) pripremit će degustaciju španjolskih proizvoda. Ekskluzivnu četveroručnu večeru spravljati će s Jerkom Rosom, chefom domaćinom iz hotela Briig.

Ekspert za japanske tehnike obrade tune, Uemura je rođen u japanskom gradu Kyto, no već godinama živi u Marseilleu gdje vodi restoran Tabi, što na japanskom znači – putovanje. Još kao dječak maštao je o kuhanju i putovanjima, a fasciniran japanskom tradicijom učio je kako uloviti i obraditi ribu te kako od voća i povrća izraditi minijaturne jestive skulpture. Urođena znatiželja vodila ga je svijetom u potrazi za novim kulinarskim izazovima, a kada je prije četrnaest godina stigao u Marseille, osjećao se, kaže, kao da je stigao kući. Taj živopisni francuski grad sa svojom osebujnom gastronomskom scenom ispunio je sva njegova očekivanja i Ippei je upijajući nova znanja istovremeno ljubiteljima vrhunske hrane otkrivao okuse i tehnike svoje  domovine Japana. Njegov prvi restoran “Tabi No Yume” (Snovi o putovanjima) brzo je postao omiljena destinacija lokalnog stanovništva i turista te su mu prema izboru prestižnog gastronomskog vodiča Gault&Millau 2017. pripala dva trofeja:  Young Talent i Seafood Trophy, a iste godine postao je član i prestižnog “College culinaire de France”.

 

recept Tuna tartar by Uemura

Tuna tartar by Uemura

 

Njegov drugi restoran “Tabi” brzo je zaslužio 3 Gault&Millaut toke i Michelinovu preporuku, a chef vrlo često ide u ribolov i poslužuje svježu ribu koju je sam ulovio. Kada ne kuha u svom restoranu Ippei Uemura svoje kulinarske vještine i bogatstvo okusa morskih plodova predstavlja gostujući na gastronomskim manifestacijama u Tunisu, Maroku, Turskoj, Rusiji, Hrvatskoj… U svom rodnom Japanu predstavljao je kulinarsku delegaciju Marseillea.

Fascinantna je lakoća kojom chef Uemura barata sabljom i poput kirurga filetira tunu. Kulinarski show na kojem je to demonstrirao na prošlogodišnjem Taste the Mediterranean festivalu  na Hvaru, bio je ispunjen do posljednjeg mjesta.  A na kulinarskoj radionici, na kojoj mu je prijateljski asistirao kolega Lionel Levy, chef restorana Alcyone u velebnom Hotelu InterContinental u Marseilleu, koji također ima 3 toke Gault&Millau i jednu Michelinovu zvjezdicu, otkrio je nekoliko trikova za spravljanje savršenog tartara od tune. Da bi on bio sočniji, meso fileta miješa s mesom potrbušine, koja je masnija. Meso tune ne reže nožem nego ga struže  školjkom, čime lako odvaja žilice iz njega, a za začin koristi ulje sezama, sojin umak i slatki sake. Svježina namirnica za njega je u gastronomiji presudna, a na njoj počiva i mediteranska kuhinja.

 

S našim je portalom podijelio recept za tartar od tune.

 


Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
author
Od Okusi
Marketing
Kategorije
Oglasi
Booking.com
Booking.com
Facebook
Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
Okusi.eu izbornik