Boršč je nacionalno jelo Ukrajine i Rusije. I to s razlogom. Vjerojatno vam to zvuči kao jedno od jela za koja mislite da ih nikada nećete niti okusiti. Juha od kuhane cikle i bijelog zelja ne zvuči primamljivo, bolje zvuče sirovi, na salatu ili u nekim drugim kombinacijama.

No ako volite variva, onda ćete ovo varivo obožavati. Preporuča se pripremiti veću količinu boršča koji možete nekoliko dana čuvati u hladnjaku ili pak u porcijama zamrznuti te odmrzavati po potrebi. Boršč vam može poslužiti kao predjelo ali može biti i glavno jelo jer se nikad ne pojede manje od dvije porcije po osobi. Ovo je recept jedne ruskinje iz Moskve. Kaže se da je pravi Boršč onaj u kojem kuhača ostane stajati okomito (zbog gustoće i obilja sastojaka) ali vi ga po želji možete napraviti i manje gustim. Jelo je, ako se ne koristi mesni temeljac, i vegetarijansko i vegansko.

 

Iako je moguće koristiti prethodno skuhanu ciklu, ipak preporučamo sirovu kako bi doprinjela okusu jela. Nije loše koristiti i rukavice dok režete ili ribate ciklu. Varijanti za boršč je puno ali ono bez čega pravi boršč ne bi smio biti su: cikla, zelje, mrkve te kiselo vrhnje za posluživanje.

* Mononatrijev glutamat