“Hrana za utjehu” ili “comfort food” izraz je koji se sve češće koristi među ljubiteljima hrane. Izraz koji je produkt modernog vremena, odnosi se na jela iz djetinjstva koja su nam brižno pripremale naše mame i bake, a povezuje ih skromna rustikalnost.

Zagrebačka kuhinja mješavina je bogatog nasljeđa, zanimljivih i finih jela te na prvi pogled nespojivih oprečnosti. Zagrepčani su oduvijek poklanjali veliku pažnju onome što jedu, a bogatu gastronomsku ponudu prije svega je odredila raznolika ponuda iz njegove ruralne okolice, kao i snažan utjecaj europskih trendova na građansku kuhinju. Austrougarska tradicija nedvojbeno je ostavila najveći trag, o čemu svjedoče brojna jela specifičnih purgerskih naziva: sekelji-gulaš, zemlknedli, liptauer, londonerštange, cvečkn-knedle, šnenokle…

Već dulje vrijeme razmišljam s kojim jelima bi najbolje predstavila klasični nedjeljni ručak Zagrepčana. Koji su to specijaliteti koje su za malim šparetima brižno spremale naše mame i bake i koje danas nazivaju pomodnim nazivom “comfort food” iliti “hrana za utjehu”. U razmišljanju o tome, nemoguće je ne sjetiti se najpoznatijeg zagrebačkog kroničara, Zvonimira Milčeca, koji je u tradicionalni zagrebački nedjeljni ručak uvrstio ajngemahtec juhu, pohanu piletinu i rizi-biti, prajzericu salatu i London šnite.

Tradicionalni purgerski recepti u današnjoj izvedbi prezentirani su na moderniji način. Goveđi rep krčkali smo dobrih 4 sata u pećnici, klasični pire krumpir obogatili smo sa sirom i češnjakom, a šnenokle smo ušminkali s listićima kokosa i narezuckanim bademom.

Dugo kuhani goveđi rep stvoren je za spore nedjelje. Cijela priča započinje prženjem komada mesa uvaljanih u brašno. Nikako nemojte preskočiti ovaj korak, jer okus karameliziranog mesa koji ćete dobiti je čisti blagoslov. Pustite nek pećnica napravi najteži posao, a nagrada za vaše strpljene je bogat gulaš koji vrijedi čekati. Iako meso doslovce pada s kosti, dio iskustva jedenja goveđeg repa je uživanje u kostima. Pa vam je i moj savjet da meso ne otkoštavate. Savršeni prilog ovome jelu su žganci, široki rezanci ili pire krumpir na koji sam se i sama odlučila.

Goveđi rep je rafinirano i elegantno jelo. Meso je toliko mekano i sočno da ga možete jesti sa žlicom.