Matar – morski koromač

Matar ili Motar ((lat. Crithmum maritimum L.) je biljka koju sigurno poznajete s obale i otoka. Riječ je o morskom komoraču koji može narasti i do 50 cm i koji je prava delikatesa. Stabljika je odrvenjela a listovi su mesnati i aromatični. Cvjetove zelenkastožute boje razvija u kolovozu i rujnu. Matar viđamo u neposrednoj blizini mora, gdje obilno raste iz stijena i u pijesku. Pomorci su listove motara u prošlosti nosili uložene u octu na svoje plovidbe kao sredstvo protiv skorbuta jer je bogat vitaminom C. U medicini se koristi kao antiskorbutik i diuretik, ali i kod tegoba s mjehurom i želucom.

Matar je spominjao i Shakespeare još u 17. stoljeću, u Tragediji Kralja Learea i to u kontekstu opasnosti koje prate “berače” matara po klisurama engleskih strmih obala: “Half-way down, Hangs one that gathers samphire; dreadful trade!” Matar raste dakle i u hladnijim krajevima. U 19. stoljeću se matar s otoka Wighta dovozio do Londona u bačvama s morskom vodom, te prodavao po ulicama uz uzvike.

Matar je najbolje brati dok je mlad, u svibnju i lipnju a kasnije odabirati samo mekše listove za kuhanje ili kiseljenje. Mlad i svjež motar je odličan i sirov, kao dodatak salatama ali i rižotu ili bilo kojoj drugoj mediteranskoj hrani.

U mediteranskim se zemljama dodaje u jela poput začina a neke od recepata potražite i na našem portalu.

Lijepo upakirana staklenka ukiseljenog motara je i originalan poklon.


  Vaše ime (obavezno)

  Vaš email (obavezno)

  Predmet

  Spam zaštita

  ID slike

  Vaša poruka

  [wpgdprc "Upotrebom ovog kontakt obrasca prihvaćate pohranu i rukovanje Vašim podacima na ovoj web stranici."]


  Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
  author
  Od Okusi
  Marketing
  Kategorije
  Oglasi
  Booking.com
  Booking.com
  Facebook
  Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
  Okusi.eu izbornik