Mladi hmelj, ukusna proljetna biljka

Mladi hmelj će mnoge podsjetiti na bljušt ili čak divlje šparoge. Ljudi me često pitaju kako izgleda mladi hmelj (Humulus lupulus), koji je odlična ukusna proljetna divlja biljka. Ne smije ju se zamjeniti s bljuštem koji je u kasnijoj fazi otrovan (Dioscorea communis).

Hmelj nije otrovan ni u jednoj svojoj fazi. Pa evo par slikica radi pojašnjenja ove enigmatične biljke.

 

 

Prvo stanete uz rub šume i fokusirate se na penjačice. Ako otkrijete ovakve male tanke “lijanice” koje se penju u prve grane drveća, na dobrom ste putu. Tu su negdje i mladice ovijene oko suhih lanjskih vitica. Na srednjoj slici dolje, vidjet ćete listove, a na zadnjoj, ubrane mladice.

 

 

Ubrane mladice, beru se tako da kao i kod šparoga idemo prstom odozdola prema vrhu i gdje sama pukne taj dio je mek i jestiv i nema vlakana koja se pletu u zube.

 

 

Dovoljno ih je samo poplahnuti i baciti na maslinovo ulje i začiniti solju, paprom i dodati koje tvrdo kuhano jaje za odličan obrok.

Postoji još jedna biljka koja se također ubire a to je Veprina. Mladi izdanci biljke jestivi su no zbog zaštićenosti biljke ne smiju se sakupljati. Veprina se latinski zove Ruscus aculeatus i ljekovita je biljka.

 


Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
author
Od Ariana Bugenvilija Miljević
Marketing
Kategorije
Oglasi
Booking.com
Booking.com
Facebook
Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
Okusi.eu izbornik