Ovo je nacionalno jelo Voralberga i iako se konzumira i u njemačkoj pokrajini Švabiji te Švicarskoj, u Voralbergu je poznato pod imenom Käsknöpfle. Postoji i neznatna razlika u pripremi voralberških Käsknöpfle od špecli. U Voralbergu se govori malo drugačije ali to je uglavnom manje više ista stvar.

Käsespätzle su jedno od nacionalnih jela Austrije i bez njih teško da može proći skijanje ili boravak u nekoj Hütte (kolibi restoranu) na skijalištu ili uopće planini. To je vrlo teška hrana i prvobitna joj je namjena bila dati seljacima snage za teški fizički rad.

Priprema je vrlo jednostavna a Spätzle su u Austriji vrlo popularno jelo za djecu. Za djecu se one često pripremaju bez sira odnosno samo s zamućenim jajem te su omiljen prilog uz razne gulaše.

Može ih se dodavati i kao tjesteninu u juhu a podsjećaju pomalo i na mađarsku tjesteninu Tarhonya, kod nas nazivanu Tarana. Moja je baka redovito radila Taranu i ponosno naglašavala da je ‘s domaćim’ jajima i da je žuća i ukusnija od kupovne jer je jaja više. Dio bi se koristio odmah a ostatak osušio te stavljao u vrećice kako bismo ih mogli ponijeti i koristiti sami. Taranu smo stavljali i u juhu od rajčica a meni je ukusna i u ostalim juhama. Iako je Tarana pomalo sitnija, istu svrhu mogu imati i Spätzle.

Recept je originalni voralberški, od jednog kuhara. No, ispod je dana i varijanta, koja je mnogima još bolja. Oprez s količinama, ovo je jako zasitno jelo!
Za količinu od oko 500 g brašna se preporuča uzeti ukupno 200-250 g sira, 3 različite vrste. Ali nema pogreške ako se uzmu samo dvije. Jedan može biti topljiviji emmentaler ili gouda a drugi mora biti što pikantnijeg okusa. „Što smrdljiviji, to bolji“ govore neki. Dakle nije loš Appenzeller. Inače se uzima Bergkäse.