Tržnice u Chicagu

 

Tržnice u Sjedinjenim Američkim Državama po mnogočemu se razlikuju od europskih tržnica. Za života u Chicagu, obišla sam ih nekoliko koje se rasprostiru po cijelom gradom, svaka u svom, drugačijem okruženju. Neke su usred grada, tik do modernih muzeja ili između dva bloka nebodera, druge u zelenim parkovima, treće na velikim parkiralištima za aute i kamione… One su mjesta na kojima se poljoprivrednici i farmeri iz okolice organizirano okupljaju, i to samo za lijepog vremena, odnosno od kasnog proljeća (kraj travnja ili početak svibnja) do kasne jeseni (početak ili kraj listopada). Naime, sve te tržnice smještene su na otvorenom, a u cijelom Chicagu postoji samo jedna zatvorena tržnica, French Market, koja radi kroz cijelu godinu.

Chicago ima dvadesetak tržnica, koje su otvorene jednom ili dvaput tjedno. Tako jedna od najpopularnijih, Green City Market u Lincoln Parku radi srijedom i subotom, a tržnica kod MCA (Museum of Contemporary Art) samo utorkom. Ipak, većina ih je otvorena vikendom prijepodne. U Evanstonu, sjevernom predgrađu, čak su tri tržnice, a glavna, u centru radi subotom ujutro.

 

 

Ovakve tržnice imaju svoj specifični šarm. Ponuda svježeg voća i povrća je uistinu velika i raznolika, i jasno ćete razlikovati proizvode iz konvencionalne i organske proizvodnje. U manjoj mjeri, ali ipak prisutni, su i farmeri s ponudom sireva i mesa, ali i oni poljoprivrednici koji osim nude i zimnicu, i druge gotove proizvode, vrlo često pite sa sezonskim voćem. Na tržnici se može naći i kruh i drugi pekarski proizvodi, ali i štand ili dva na kojem se pripremaju gotova jela na licu mjesta. Negdje su to samo sendviči i salate, drugdje pravi mali putujući restorani.

Čikaške tržnice uistinu su divna okupljališta puna pozitivne energije i šarenih boja. Zato na njih dolaze i oni koji se žele samo družiti uz hranu i pjesmu.

 


Vaše ime (obavezno)

Vaš email (obavezno)

Predmet

Spam zaštita

ID slike

Vaša poruka

[wpgdprc "Upotrebom ovog kontakt obrasca prihvaćate pohranu i rukovanje Vašim podacima na ovoj web stranici."]


Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
author
Od Iva Savic
Marketing
Kategorije
Oglasi
Booking.com
Booking.com
Newsletter

Facebook
Putoholičari
Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
Okusi.eu izbornik