Ljetne rolice ili Ljetni zamotuljci (summer rolls) su većini poznati u drugoj izvedbi, onoj s običnim tijestom koje se naziva Proljetnim rolicama. U ovom se slučaju radi o zamotuljcima od rižinog papira te su kao takvi pogodni i za oboljele od celijakije kao i za vegane i vegetarijance, ako se ne koriste škampi ili namirnice životinjskog porijekla. Vegani neće koristiti riblji umak niti suhe mljevene kozice. Umjesto ribljeg umaka je dovoljno koristiti sok od limete i svježi korijandar.

Zamotuljke od rižinog papira se može jesti poput ‚običnih’ odnosno pržene u vrelom ulju ali i sirove, što ih čini zanimljivim predjelom kao i jelom koje možemo ponijeti čak i na piknik.

Odlična je stvar kod ovakvih jela ta da su kombinacije bezbrojne a zamotuljke možemo puniti doista svime što nam padne na pamet pa tako i voćem! Neka vam ovaj recept posluži samo kao odrednica i inspiracija, ne morate se držati popisa do zadnjeg sastojka.

Za ovaj smo originalni recept jedne Vijetnamke koristili našu *Vijetnamsku salatu od mrkve.

Osim toga su obavezni skuhani tanki rezanci od riže i malo salate ili tajlandskog ili običnog bosiljka. Po želji se može koristiti omlet, škampe ili tanko narezano pečeno meso ili piletina (dakle “ostaci”), odjednom ili sve zajedno u jednoj rolici. Tko želi koristiti sirovo meso, može ga tanko narezati te marinirati u ulju ili azijskim umacima pa pržiti.

Rolice se poslužuju s umakom u koji se umače prije svakog zalogaja.

**Rižin papir je pakiran u suhom stanju te ga je potrebno ovlažiti prema uputstvima. Najbolji je način smočiti ga na par sekundi u zdjelu s vodom dok ne postane savitljiv i potom osušiti u čistoj kuhinjskoj krpi. Ovisno o veličini papira puniti. U svakom slučaju ne pretjerivati s količinom kako bi se rolice mogle lijepo zatvoriti bez da pucaju ili da ih njih ispadaju sastojci. Sastojke staviti uz donji rub ove ‘palačinke’, savinuti strane kao na savijači a kako sastojci ne bi ispadali van i zatim zamotavati. Mota se od sebe baš kao što biste motali štrudlu i to je to.

 

Recept za vijetnamske ljetne rolice (zamotuljke), poslužene s umakom

Sastojci za vijetnamske ljetne rolice (zamotuljke), sa zelenom salatom, škampima i korijanderom te umakom