5 salata od mrkve

Zanimljivo je da se mrkve prvo uzgajalo zbog lišća i sjemena, a ne zbog korijena, te da su prvotno bile bijele, ljubičaste i crne boje, a današnja je boja nastala selektivnim uzgojem u Nizozemskoj.

Sirova mrkva sadrži kalij, kalcij, željezo i cinkom koji se kuhanjem djelomično gube. Mrkve su jedan od najboljih izvora vitamina A koji je važan za zdravlje kostiju, zuba, vida i kože. Zbog velikih količina šećera mrkve će biti savršeni međuobrok koji će vam dati i energiju. Mrkve obiluju alfa- i beta-karotenima koji su važni za sprječavanje nastanka kancerogenih oboljenja jer djeluju kao antioksidanti, i vitaminima A i C koji u obliku beta-karotena poznatog po stimulaciji proizvodnje bijelih krvnih zrnaca, također pomažu u organizmu u borbi protiv kancerogenih stanica.

Za dodatno šarenilo na tanjuru možete dodati i mrkve drugih boja. Mrkve su najukusnije sirove a u ovim receptima će prijati svima.

 

  1. Vijetnamska salata će vam u ustima izazvati eksploziju okusa. Savršenstvo!

 

 

2. Coleslaw nam stiže iz Engleske i ukusna je kombinacija tanko narezane mrkve i zelja

 

 

3. Francuska salata od mrkve začinjena je s tipičnim vinaigrette dressingom

 

 

4. Mediteranska salata ima svoje korijene u Maroku gdje je kombinacija mrkve i naranče te datulja i sličnog, vrlo omiljena. Slatko, kiselo, gorko, slano – zadovoljavaju sva osjetila okusa.

 

 

5. Azijska salata s đumbirom i kurkumom je ne samo pikantna već je i osvježavajuća te vrlo zdrava

 


Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
author
Od Okusi
Marketing
Kategorije
Oglasi
Booking.com
Booking.com
Facebook
Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
Okusi.eu izbornik