Djeca i doručak

“Doručak pojedi sam, ručak podijeli s prijateljem, a večeru ostavi neprijatelju”, glasi stara kineska poslovica. U nas se govorilo slično: “Doručkuj kao kralj, ručaj kao gospodin i večeraj kao siromah.” Obje poslovice, kao uostalom i zapadna medicina, naglašavaju potrebu za obilnim doručkom koji daje energiju za nastavak dana.

Iako se doručak smatra najvažnijim obrokom u danu, mnogi ga izbjegavaju, preskaču ili ga jednostavno ne stignu pojesti. Obilan doručak treba biti hranjiv obrok koji će stvoriti energiju i polet za početak dana. Djeca će se osjećati bolje ako pojedu doručak, on im daje energiju i osigurava bolju koncentraciju u školi.

Popularne žitarice (müsli) mogu biti jedan od najkvalitetnijih obroka. Brzo se i lako pripremaju, bogate su ugljikohidratima, kalcijem, vlaknima i željezom. Izvucite najveću korist iz njih i odaberite one najbolje. Izbjegavajte gotove žitarice s dodatnim šećerom te one s mnogo soli i masti.

Neka su djeca alergična (što uzrokuje bolest koju nazivamo celijakija) ili jednostavno preosjetljiva na gluten koji je sadržan u žitaricama. (O ovome se više može pročitati u rubrici Zdravlje). Toj djeci poslužite žitarice koje ne sadrže gluten. Bezglutenske su žitarice primjerice kukuruz, riža, proso, amarant, kvinoja, tapioka. Važno je da djeci mlađoj od 10 mjeseci ne dajete ništa što sadrži gluten. Ako dijete voli slađi okus, žitaricama dodajte med ili javorov sirup.

 


  Vaše ime (obavezno)

  Vaš email (obavezno)

  Predmet

  Spam zaštita

  ID slike

  Vaša poruka

  [wpgdprc "Upotrebom ovog kontakt obrasca prihvaćate pohranu i rukovanje Vašim podacima na ovoj web stranici."]


  Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
  author
  Od Okusi
  Marketing
  Kategorije
  Oglasi
  Booking.com
  Booking.com
  Facebook
  Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
  Okusi.eu izbornik