Maškare! Fašnik! Poklade!

U doba karnevala, skoro svi Hrvatski gradovi dobijaju novi, ludi izgled, a mi vas pozivamo da posjetite dva najpoznatija i najveća, karneval u Rijeci i Fašničku republiku u Samoboru.

190. Fašnička republika

Tmurno vrijeme ćete u ovo doba godine najlakše otjerati mirisima i okusima specijaliteta koje u čast 190. obljetnice Fašničke republike priređuje grad Samobor.

Fašničku republiku, jedan od najstarijih i najšarenijih karnevala u Hrvatskoj, svečano će otvoriti 29. siječnja. Samoborski fašnik, će kako tradicija i nalaže završiti na pokladni utorak 9. veljače, osudom Princa Fašnika i paljenjem njegove lutke kako bi se osiguralo da godina pred nama bude bez negativnih utjecaja. I ove godine uz tradicionalni program na Trgu kralja Tomislava sa Fašničkom princezom Srakom, Princem Fašnikom, Fiškalom i Sucem, posjetitelje očekuju zabavni kulturni programi na nekoliko lokacija, kao i poseban program za mlade, te radionice za djecu.

Ovu manifestaciju svake godine posjeti oko 150 000 posjetitelja. A i ove godine na karnevalu će sudjelovati više od od 3000 djece, 800 članova mjesnih odbora i njihovih alegorijskih kola te 1000 sudionika karnevalskih skupina iz cijele Hrvatske.

 

Riječki karneval

Riječki karneval najveći je i najpoznatiji događaj ove vrste na području Kvarnera te u novije vrijeme najprepoznatljiviji dio imidža samog grada Rijeke. Njegove veličanstvene povorke i maštovite priredbe čine ga jednim od najposebnijih karnevala u Europi i najznačajnijim mesopusnim događajem u Hrvatskoj. Ključeve grada Rijeke, gradonačelnik je već svečano predao maškarama. S gradom u svojoj vlasti, maškare nisu gubile vrijeme, već u subotu 30. siječnja sprema se otvorenje Karnevala velikom dječjom povorkom, a kreću i koncerti u Ex port Delti. Velikog finale ovogodišnjeg riječkog karnevala bit će 7. veljače kada će riječkim ulicama promarširati Međunarodna karnevalska povorka.

Za maškare dobrog apetita

Ukoliko od zabave i šarenila ogladnite, priuštite si neki od fašničkih specijaliteta. U samoborskom kraju, ali i širom Hrvatske, osnovna prehrana za Fašnik bazira se na kiselom zelju, kobasicama, hladetini i svinjskom mesu. Tu su još govedina, pečena purica ili guska, žganci, te juha od rajčica. U slatka jela nezaobilazno se ubrajaju krafne i kolači od dizanog tijesta. Ali ne smijemo propustiti niti čuvene samoborske kremšnite. Zagrebačka tradicija nalaže i konzumiranje veće količine suhih smokava, dok su na dalmatinskim stolovima nezaobilazni jaja i siruz nezaobilazan stih koji maškare recitiraju kad kucaju na vrata: “Dajte nam jaja i sira da imate mira!”

Vi koji ste se odlučili za Rijeku, obavezno svratite kod naše suradnice Nevene u njenu slastičarnicu Ebba’s Cuisine na fritule od skute sa narančom i kolač Morčić! Adresa je Stara vrata 6 (u Starom gradu se mora proći kroz Stara vrata).

U Hrvatskoj se uz karneval ravnopravno spominju nazivi mesopust, poklade ili fašnik, koji su vezani uz određene regije, mjesta i njihove običaje. U prerušavanju se moraju poštivati pravila i rituali, a karnevalske svečanosti obično uključuju maskirane povorke i plesove, bakljade, vatromete, obasipanje cvijećem, konfetima i korijandolima, te na kraju svečano spaljivanje ili pokapanje velike lutke, personifikacije „princa karnevala“.

Pronađite dijete u sebi i posjetite barem jedan od brojnih karnevala koji se u ovo doba održavaju širom hrvatske. Osim samoborske Fašničke republike, odlične povorke, šarenilo i zabava čekaju vas i na Lastovu, u Kaštelima, Novom Vinodolskom i Viškovu.

 

 

Više o Fašniku potražite na: www.fasnik.com i www.rijecki-karneval.hr

Fotografije: Arhiva Turističke zajednice grada Samobora


Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
author
Od Okusi
Marketing
Kategorije
Oglasi
Booking.com
Booking.com
Facebook
Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
Okusi.eu izbornik