Matar: 5 recepata od delikatese s morskih stijena

 

Matar ili Motar ((lat. Crithmum maritimum L.) je biljka koju sigurno poznajete s obale i otoka i koja je na žalost kod nas pomalo podcijenjena (više ovdje). Iskoristite sezonu kako biste ga nabrali dovoljno za cijelu godinu. Odabrali smo vam recepte za rižote i ukiseljeni motar, kojim možete obogatiti gotovo svako jelo i dati mu poseban štih.

 

 

 

Motar ili matar je nabolje brati prije nego procvjeta, jer su tad najmekši (do kolovoza a negdje i ranije). Ako vam se dogodi da da propustite tu sezonu, nemojte ga se odreći već odaberite najtanje listiće. Mlad i svjež motar je odličan i sirov, kao dodatak salatama ali i rižotu ili bilo kojoj drugoj mediteranskoj hrani.

 

  1. Rižoto s matarom i piletinom

 

 

 

2. Ukiseljeni motar, na grčki otočki način:

 

 

Matar se naziva još i morski komorač a može narasti i do 50 cm i prava je delikatesa. Stabljika je odrvenjela a listovi su mesnati i aromatični. Cvjetove zelenkastožute boje razvija u kolovozu i rujnu. Matar viđamo u neposrednoj blizini mora, gdje obilno raste iz stijena i u pijesku. Pomorci su listove motara u prošlosti nosili uložene u octu na svoje plovidbe kao sredstvo protiv skorbuta jer je bogat vitaminom C. U medicini se koristi kao antiskorbutik i diuretik, ali i kod tegoba s mjehurom i želucom.

Matar je spominjao i Shakespeare još u 17. stoljeću, u Tragediji Kralja Learea i to u kontekstu opasnosti koje prate “berače” matara po klisurama engleskih strmih obala: “Half-way down, Hangs one that gathers samphire; dreadful trade!” Matar raste dakle i u hladnijim krajevima. U 19. stoljeću se matar s otoka Wighta dovozio do Londona u bačvama s morskom vodom, te prodavao po ulicama uz uzvike.

Lijepo upakirana staklenka ukiseljenog motara je i originalan poklon.

 

3. Ukiseljeni motar na domaći način:

 

 

4. Rižoto od svježeg motra, recept s otoka Korčule:

 

 

5. Grčka pastirska salata, s otoka Karpathosa

 


Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
author
Od Okusi
Najnoviji članci
Marketing
Kategorije
Oglasi
Booking.com
Booking.com
Facebook
Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
Okusi.eu izbornik