Ivanjski krijesovi u Karlovcu

Tradicija paljenja krijesova na obalama Kupe traje preko 240 godina. Toliko su stari prvi zapisi o ovoj tradiciji koji datiraju iz 1789. godine. Rivalstvo dviju gradskih četvrti, o kojoj su na konferenciji govorili predstavnici gradskih četvrti Sara Požar i Berislav Besedić dio je tradicije i običaja. Krijesove su već počeli graditi, a zapalit će ih 23. lipnja u 22 sata, nakon čega slijedi vatromet.

Direktorica TZ grada Karlovca Marina Burić ovom je prilikom istaknula: “Prema povijesnim zapisima ove srijede okupit ćemo se po 242. put na obalama rijeke Kupe i još jedanput uživati u najstarijoj karlovačkoj manifestaciji Ivanjski krijes koja objedinjuje i tradiciju, ali i sportski i zabavni program te s kojom Karlovac na svoj specifičan način pozdravlja ljeto. Upravo ti povijesni zapisi kažu da se 1779. godine prvi krijes zapalio na gažanskoj strani, zato smo danas ovdje, ali vrlo brzo su im se i kolege s druge strane Kupe pridružili i od tada traje rivalstvo. Krijes je vrlo važna tradicija za naš grad, jedna lijepa priča o prijateljskom rivalstvu koja nas zapravo sve povezuje i koja nas svake godine iznova, večer uoči Ivanja dovodi u ovaj dio grada.“

 

 

Program Ivanjskog krijesa počinje nogometnom utakmicom u 18.00 sati na stadionu NK Radnika, te se nastavlja u 20.00 sati na Banijanskom mostu tradicionalnim povlačenjem užeta. Nakon toga na pozornici na Baniji nastupa grupa Strigns, a na drugoj obali Kupe, na Gazi okupljenje posjetitelje zabavljat će duo Kurs & Pele.

Najvažniji dio večeri je paljenje dvaju velikih krijesova na obalama Kupe u 22 sati uz vatromet.

 

 

 

Ivanjskim krijesom započinje manifestacija zvjezdano ljeto

 

Gradonačelnik Damir Mandić rekao je: “S Ivanjskim krijesom započinjemo manifestaciju Zvjezdano ljeto. Mislim da možemo odraditi sve što smo planirali poštujući sve mjere koje su na snazi. Pozvao bih naše sugrađane da iskoriste priliku i uživaju u programima koji su na otvorenom. Veliko hvala marljivim stanovnicima dvije gradske četvrti, Banija i Gaza, koji su najviše zaslužni za krijesove jer svake godine najzahtjevniji dio je složiti krijesove, a oni to odrade zaista vrhunski.“ Gradonačelnik Karlovca ovom se prilikom osvrnuo i na ugostiteljsku ponudu te dodao kako je Grad Karlovac na još 3 mjeseca produžio mjere odnosno odluke koje se vežu uz ugostiteljske objekte kojima se dopušta proširenje postojećih terasa kao i oslobađanje plaćanja javnih površina.

 

 

Više informacija o bogatom programu Zvjezdanog ljeta kojim se proslavlja 442. rođendan Karlovca potražite na poveznici.

 


Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
author
Od Okusi
Marketing
Kategorije
Oglasi
Booking.com
Booking.com
Facebook
Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
Okusi.eu izbornik