Bečke institucije hrane

Beč je prepun mjesta na koja svaki posjetitelj ovog grada želi otići. Među njima su i mjesta koja odišu tradicijom ili su iz nekog drugog razloga postala obavezna za obilazak. Neka od njih pak Bečani izbjegavaju zbog prevelikih gužvi. S druge, strane turisti često nemaju dovoljno informacija o mjestima koja posjećuju domaći i u kojima mogu još više doživjeti duh grada za kojim toliko tragaju i priželjkuju ga iskusiti. Pokušat ćemo vam navesti neka od mjesta koja su jednostavno prave bečke institucije hrane i „must see“ odnosno mjesta koja se moraju posjetiti kako bi se dobilo dojam o gradu i njegovoj kulinarskoj ponudi.

Teško je odlučiti što je važnije tako da prvo mjesto vjerojatno dijele Kaffeehaus (kavana) i Wirtshaus (gostionica). Slijedi kvartovski Beisl. Ono što se kod nas naziva birtija je ovdje ustvari taj Beisl ili zalogajnica. Odmah nakon toga su tu i Wurstelstand (štand s kobasicama) te Heuriger (vrsta konobe) i Konditorei (slastičarna). Tržnice i restorani su naravno kategorija za sebe.

Ovo je samo kratak pregled, a detalji će radi preglednosti biti opisani u posebnim pričama.

 

Kavane

Što su za Pariz bistroi a za London pubovi, to su za Beč i Bečane upravo kavane.

Davno je pisac Alfred Polgar napisao kako u kavanu idu ljudi koji žele biti sami, ali im je za to potrebno društvo. U kavani se satima može sjediti uz jednu kavicu, Melange (kava s pjenom od mlijeka) ili možda Einspänner (kava sa tučenim vrhnjem). Nemojte se nikako čuditi ako je konobar neljubazan i poslužavnik s kavom i vodom doslovce baci pred vas. I to je donedavno pripadalo u tradiciju prave kavane.

 

Na Wurstelstandu su svi jednaki

Wurstelstand je kiosk na kojem se s nogu može pojesti kobasice, često i u rane jutarnje sate nakon dugotrajnog noćnog izlaska.Naručite čuveni Käsekreiner i dobit ćete kobasicu narezanu na kolutove iz kojih mjestimično curi otopljeni sir (Käse) i krišku crnog kruha na papirnatom tanjuriću.

 

Heuriger

Heurigeri su nešto poput naših konoba odnosno to je mjesto na kojem se može popiti vino te pojesti pokoju, najčešće hladnu, sitnicu. Vlasnici Heurigera (riječ znači i ovogodišnji) moraju imati svoj vinograd u blizini te posluživati svoje vlastito vino.

U Heurigeru se obično na šanku kupuje hladna hrana tipa namaza Liptauer, od jaja, masti od pečenja i sličnog. Sve ih je više koji imaju i topli buffet s pečenjem, rostbifom, pečenom piletinom i sličnim. U studenom su u nekim modernijim Heurigerima i Dani guske pa se preporučuje naći mjesto na kojem poslužuju i gusku pripremljenu na klasičan način s knedlom i pirjanim crvenim zeljem.

Najviše Heurigera, koje nisu predaleko, ima u okolici Grinzingerplatza ili kvartu Neustift am Walde koji se nalazi na rubu grada.

 

Konditorei

Konditorei ili slastičarnica u Beču je također obavezno mjesto za posjetu jednog foodieja. Demel, Gerstner, Sacher, Aida… … su neka od slavnih imena koja nude kvalitetu i bečku tradiciju. U nekima od njih se često čeka red jer su na must see-listama odnosno popisu stvari koje svaki posjetitelj Beča jednostavno mora vidjeti. Demel je također proglašen i najboljom gradskom kavanom u 2014. godini.

Postoji i niz modernih mjesta koja nude razne francuske ili američke slastice. Kavane tradicionalno osim kave i dobre hrane nude i torte i savijače poput Apfelstrudela.

 

Tržnice

Neki će gurmani i ljubitelji hrane svoj posjet Beču obavezno započeti na tržnici, onoj najvećoj i najzanimljivijoj – tržnici Naschmarkt. Naschmarkt je puno više od tržnice, on je doista prava bečka institucija hrane koja svoje porijeklo vuče još iz 18. stoljeća. Naschmarkt je eksplozija boja, oblika, okusa i mirisa koja osvaja. Namirnice i prodavači iz cijelog svijeta, brojni restorani bečke kuhinje guraju se one svjetskih kuhinja, privlače i stavljaju na kušnju. Naschmarkt djelomično podsjeća i na orijentalni bazar, pogotovo u svojem drugom dijelu gdje se prolaz sužava i gdje se arapski prodavači kebaba nadvikuju sa židovskim prodavačima falafela. Kušajte slani krastavac iz bačve, jedan od bečkih klasika i specijaliteta, a onda svratite na kadaif s pistacijama, rahat lokum ili pak svježe datulje, tek pristigle iz Irana.

Subota je dan na kojem seljaci iz okolice prodaju svoje proizvode, ali i dan za buvljak. Buvljak je ogroman i zanimljiv i cjenkanje je moguće.

Ustvari je vrlo lako cijeli dan provesti na ovoj izuzetnoj tržnici i beskrajno uživati.

 Booking.com


  Vaše ime (obavezno)

  Vaš email (obavezno)

  Predmet

  Spam zaštita

  ID slike

  Vaša poruka

  [wpgdprc "Upotrebom ovog kontakt obrasca prihvaćate pohranu i rukovanje Vašim podacima na ovoj web stranici."]


  Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
  author
  Od Helena V.
  Marketing
  Kategorije
  Oglasi
  Booking.com
  Booking.com
  Facebook
  Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
  Okusi.eu izbornik