Savjeti za pripremu zimnice i recepti

Svatko voli mirise i okuse svojeg djetinjstva. Kome kupovna marmelada ili ajvar nisu dovoljno ukusni, taj će svoju zimnicu napraviti sam. Nekad nije bilo kupovnih marmelada i džemova kao niti ajvara ili ukiseljenog povrća ili su bili preskupi. Ljeti bi se na selu koristile namirnice iz vlastitog vrta a u gradu jeftino kupovale krajem sezone, te bi se sušile, kiselile, kuhale i ukuhavale i tako bi se osiguravao izvor raznovrsne hrane tijekom cijele jeseni i zime. Kako danas doista ima svega za kupiti preko cijele godine, izrad pravih zimnica kakve neki od nas još možda pamte, se prorijedila.

Oni koji još uvijek naprave nekoliko staklenki (teglica) ajvara, marmelade, pekmeza ili ukiseljenog povrća (koje se naziva i turšija, turc.), rade sve ovo u puno manjim količinama. Obitelji više nisu tako velike da bi bilo potrebno nakuhavati velike količine. Također nemali broj obitelji nema dovoljno prikladnog prostora za skladištenje velikog broja staklenki. Danas se stoga rade manje količine a nerijetko se pojedu i prije isteka jeseni i nikad ne dočekaju zimu.

Djeci su marmelade naravno najdraža zimnica. U kasno bi ljeto skupljanje šljiva bilo omiljena zabava nas gradske djece u posjeti bakama ili prijateljima na selu. Vadili bismo koštice i povremeno miješali na štednjaku smjesu koja će postati pekmez ili džem (jam). Kuhale bi se velike količine, često u vrlo velikim loncima koji su stali samo na peć na drva. Mala je to bila žrtva za nagradu koja je uslijedila: lizanje još tople marmelade s ruba i dna zdjele u kojoj se kuhala!

Mnoge mame djeci žele napraviti najukusnije marmelade na svijetu, one s puno voća i što manje šećera i potpuno bez konzervansa. Stoga za pripremu marmelade ili ostale zimnice obavezno koristite organski uzgojene namirnice. Svojoj obitelji naime nećete učiniti veliku uslugu ako budete koristili voće i povrće prskano brojnim pesticidima od kojih su neki i vrlo štetni za manju djecu.

Sama priprema marmelade ne uzima puno vremena. Obimniji je posao pripreme i čišćenja koštica, ali za to su spremne male ruke koje uživaju u proizvodnji nečega što će kasnije namazati na palačinke.
U lijepoj će staklenki, pa čak i onoj u kojoj su dotad bile masline ili senf, uz komad šarene tkanine i lijepu etiketu, ovaj vlastoručni proizvod postati i ukusan i vrijedan poklon.

 

 

Napomena za iskuhavanje staklenki za zimnicu

Pripremite lonac u kojem ćete prokuhati staklenke i poklopce. Vodu zagrijati u kuhalici za vodu, kako biste uštedjeli na vremenu, te preliti u lonac i nastaviti kuhati na najjačoj temperaturi. Staklenke i poklopce kuhati najmanje tri minute kako bi se ubile bakterije i posebnom hvataljkom izvaditi i staviti na čistu krpu okrenuto otvorom prema dolje, kako bi se ocijedilo. Ako je površina osjetljiva na vruće, stavite krpu na lim za pečenje ili slično.

Marmelade

Kada pripremate marmelade, potrebno je voditi računa o prirodnoj slatkoći ili kiselosti voća, kako biste mogli dodati točnu količinu šećera. Voću poput marelica ili šljiva se dodaje šećera u omjeru 1:2 odnosno na kilogram voća je potrebno staviti pola kilograma šećera. Ako je voće doista vrlo zrelo i slatko, što bi trebalo biti, moguće ga je pripremiti i u omjeru 1:3 odnosno na oko 1 kilogram voća se stavlja samo oko 300 grama šećera.
Odlične su marmelade od: višanja, marelica, jagoda, šljiva i malina. Neka od ovih vrsta voća su kratko dostupna na tržištu i potrebno se požuriti s kupnjom i pripremom. Možete također pomiješati nekoliko vrsta voća te dobiti još zanimljivije okuse. Naše su omiljene kombinacije: jagoda s rabarbarom, uz dodatak vanilije te smokva s kruškama. Ukoliko marmelade ne pripremate za djecu, na vrh možete dodati nešto ruma, kako bi se što bolje očuvale. Rum naravno doprinosi i okusu.

 

Ostale ideje za zimnicu

Osim marmelada, od voća možete pripremati i chutney ili likere i sirupe. Odlični su i razni želei od voća te kotonjate koje se dugo mogu čuvati. Kotonjatu (kitnkez, sir od dunja) se može pripremiti u tankom izdanju (kao na slici gore) i dodati u macaronse ili kolače ili jednostavno poslužiti na plati sa sirom. Uz sir odlično pristaje i slatko od dunja.

Povrće možete kiseliti kako biste cijelu zimu imali spremnu salatu. No u našim je krajevima ipak najpopularnije pripremati ajvar (patliđan, crvena paprika) ili pečenu papriku spremati u ulje. Jako često se kuhaju i rajčice te priprema i umak od rajčica. Mi rado pripremamo i vlastiti kečap. Rajčice možete i sušiti te od sušenih rajčica pripremiti pesto umak za tjesteninu. Pesto naravno možete pripremiti i od bosiljka, paprike ili pak medvjeđeg luka.

U Provansi ili nekim dijelovima Italije se u ulje ili u mješavinu ulja i balzamičnog octa, stavlja i razno drugo povrće. Posebno omiljeni su patliđani i mini patliđani, šalote (mali luk), tikvice (zucchini) i artičoke. Profesionalci će pripremati i masline te kapare.

U kasno proljeće možete ubrati cvjetove bazge i od njih pripremiti sirup ili rakiju. Kad se pretvore u bobice, možete pripremati i marmeladu odnosno pekmez. Riječ marmelada se kod nas koristi umjesto turske riječi pekmez a marmelada se u Engleskoj, te domovini ove riječi, priprema samo od citrusa.
Na našim stranicama je nekoliko recepata za zimnicu, potražite ih u tražilici. Ovdje su samo neki od njih. Kliknite na sliku kako biste otvorili recept.

 

 

 

 

 

 

 

 

Naslovna fotografija: Martina Feuer de Castro i Tadeja Bjažević


Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
author
Od Okusi
Marketing
Kategorije
Oglasi
Booking.com
Booking.com
Facebook
Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
Okusi.eu izbornik