Toursi (Τουρσί) je grčka riječ za ukiseljeno povrće i ovo je uobičajen i ukusan način za njihovo konzerviranje kako bi nam trajali i za zimskih mjeseci. Za kiseljenje se najčešće koristi mrkve, mahune, karfiol, crvena paprika, zeleni čili, i obično ih se pomiješa i ukiseli u octu i / ili slanoj otopini.  Svaka regija u Grčkoj ima svoj vlastiti i jedinstveni način pripreme i začinjavanja Toursija, baš kao i mi na otoku Karpathosu. Na Karpathosu je divlji koromač glavni sastojak toursija i definitivno onaj najpopularniji.

Matar, morski koromač ili Kritamo (Κρίταμο), raste u blizini mora na svakom koraku, obično na stijenama (za više informacija, klik na ovaj link) gdje je direktno izložen utjecajima vrućini sunca, jakim vjetrovima i slanoći mora. On ne samo da preživljava u ovim ekstremnim uvjetima već se hrani njihovom prisutnošću. Morski koromač ima prirodno slankast okus i okusom podsjeća na obični koromač. U mnogim se mediteranskim zemljama koristi u svakodnevnom kuhanju, kao začin koji obogaćuje okus jela. Na otoku Karpathosu se posebno rado uživa u ukiseljenom obliku i čest je ukras velikog broja jela.

Motar je najbolje ubrati prije nego procvate (obično u kolovozu) ali ako nađete onaj s mladim tankim listićima, svakako ga naberite i barem smrznite ili ukiselite prema ovom našem receptu. Ukoliko nemate mogućnosti nabrati morski komorač, pokušajte ukiseliti obični svježi komorač.

Izvorno objavljeno na blogu: http://www.kuklaskouzina.com/blog/picklinggreek-island-style#.V804VdrccdR