Ibiza za gurmane

Kuhinja Ibize nudi namirnice iz mora ali i s kopna, od ribljih jela pa do puževa i divljači. Kuhinja je uglavnom tipična mediteranska, puna rajčica, maslina i maslinovog ulja. Takozvana mar y monte (more i planina) kuhinja, ipak nudi više namirnica s kopna nego iz mora. Paella koju se ovdje naziva i Arròs marinera, jelo s rižom i plodovima mora, je i ovdje popularna. Jede se pršut, Sobrasada – tipična kobasica s paprikom, sardine ali i dosta mesa, grahorica i gljiva. Sofrit pagès je jelo iz lonca, obično od janjetine i piletine, s krumpirima, lukom, paprikom, grahom i češnjakom. Kao desert je ukusan flaó, kolač od jaja i ovčjeg sira, začinjen anisom i svježom metvicom. Sve to se može započeti i završiti lokalnim pićem Hierbas, koje je poput travarice a priprema se od raznih aromatičnih biljaka.

Na tržnici:

(kliknuti na jednu fotografiju kako bi se otvorila galerija u punoj veličini)

 

Ibiza privlači goste iz cijelog svijeta i za pojesti ima stvarno svega čega se poželi, pa i popularnih japanskih sushi barova. No oprez – Ibiza je skup otok i većinu cijena po restoranima se može smatrati previsokim. U gradu Eivissa je i nekoliko restorana brze hrane, za one koji na hranu ne žele puno trošiti. Tko je smješten u kući ili apartmanu i voli kuhati sam, u Eivissi osim u trgovine može svratiti na tržnicu Mercat Veill, preko puta koje se nalazi i ribarnica i mesnica. Za odlične domaće kolače se može potegnuti u utvrđeni stari grad Dalt Villa, u kojem se smjestio Convent de Sant Cristòfol, samostan Augustinki.

 

Formentera, El Tiburon kiosk #Formentera #Eivissa #Ibiza

Redovnice samostan nikad ne smiju napustiti i jedini kontakt s vanjskim svijetom im je u prodaji kolača koje su ispekle. Po kolače dolazite u posebnu prostoriju u kojoj vam ih se dodaje kroz prozorčić iza kojeg stoji jedna od 9 redovnica.

 

Kiosci s hranom

Ako na Ibizi niste svratili u jedan kiosk, kao da na otoku niste niti bili. XiringuitoChiringuito (čiringito) ili Kiosco je na Ibizi nezaobilazno mjesto za sve foodije ali i sve one koji na Ibizi svaki dan obilaze razne plaže, kojih je na otoku službeno 56. Iako su neki naizgled neugledni, ovi su kiosci prava posebnost, čak izum ovog otoka a hrane koja se poslužuje se ne bi posramio niti kakav poznati restoran. Riba često na oči gostiju dolazi direktno «iz mora» a cijene su, kao i na cijelom otoku, ponekad poprilično visoke. Na mnogima je potrebno rezervirati stol unaprijed jer su za vrijeme ručka i večere upravo pretrpani.

 

Licence je izuzetno teško dobiti i koštaju pravo bogatstvo i najčešče se generacijama nalaze u rukama istih obitelji. Iako su ovi kiosci stvarno kiosci, male kućice za koje je čudo da uopće imaju mogućnost kuhanja, hrana i prezentacija su vrhunske, posluga izuzetno profesionalna i visoke su cijene uglavnom i opravdane.

Kiosco Sa Punta na gradskoj plaži Platja Talamanca, je ljeti izuzetno popularan. Malo dalje, na pješčanoj plaži Platja Es Cavallet smjestio se prelijepi El Chiringuito d’es Cavallet. S druge strane rta Cap des Falco se sakrio i jedan kultni chill-out klub i restoran – Experimental Beach. Iako se u nazivu nalazi ime „plaža“, sama plaža je pomalo neugledna. Pogled je odličan, hrana i kokteli savršeni no papreno skupi. I ovdje je u sezoni poželjno rezervirati. Zalazak sunca je i ovdje magičan, samo što sunce ovdje ne zalazi u more nego iza obližnjeg brda. Sunce se naravno ispraća posebnom prigodnom glazbom.

 

Cala Serra, Ibiza #Ibiza #Eivissa #Kiosco

Ispred ponekih će kioska, poput kioska Es Bol Nou, stajati i kakav Ferrari ali ovdje bogati radije ostaju anonimni a o novcu se ne priča niti ga se pokazuje.

Na sjeverozapadu otoka u blizini grada Portinatx, se skriva minijaturna uvala Xuclar (čuklar) na kojoj je se smjestio i jedan od naših omiljenih kioska s hranom. Simpatična je i Cala d’en Serra koja je još manja i s još manjim kioskom s jednako dobrom hranom.

Za vodene sportove odlična plaža Cala Pada kod gradića Santa Eularia del Riu, također ima svoj kiosk: u Cesar’s se priprema fantastična paella.

 

Formentera

Čuveni je šik i skup kiosk Juan y Andrea, istoimenog para, kojeg obilaze i svjetske filmske zvijezde. Kod legendarnog kioska Pirata Bus znajte da ste kod ‘gusara’ i ne zaboravite niti jednog trenutka na tu činjenicu. Znate što želimo reći. Dobro i ne preskupo ćete jesti i piti u poznatom kiosku El Tiburon (morski pas) koji preporučamo i za chill-out te cjelodnevni boravak uz kupanje na plaži. Vlastiti DJ i glazba, plaža i ležaljke te kokteli s alkoholom i bez, omogućavaju potpuno opuštanje.

 

 

Restorani

Restorana na Ibizi stvarno ima puno i za svačiji ukus i džep. Od restorana s posebnim ugođajem bismo izdvojili restoran Ashram Sunset koji se smjestio na rtu koji plažu u uvali Cala Comte (sjeverozapad otoka) dijeli na dva dijela. Restoran pomalo djeluje kao da je iz crtića Flintstones i toliko se stopio s okolišem da se čini kao da će svaki tren umjesto konobara doći Fred Kremenko. Hrana je i ovdje savršena, kokteli i pića također a sunce se na počinak ispraća posebnom glazbom.

 

Sunset Ashram na Ibizi

Sunset Ashram, Ibiza #SunsetAshram #Ibiza

Tapas barovi

Tapas barovi su kao i u ostatku Španjolske, popularni kao mjesto na kojima se sreće prijatelje te jede male količine raznih jela uz piće. Za razliku od nekih dijelova Španjolske, u kojima su tapas besplatni poklon uz naručeno piće, ovdje se dolazi uglavnom zbog hrane. Za preporuku su Mar a Villa, La Bodega Ibiza i El Zaguan, koji se nama najviše svidio zbog hrane i zbog atmosfere. Tapas koji su u vitrini se jednostavno uzme a na jednom tanjuriću čuva sve čačkalice koje su se nalazile uz jelo. Moguće je naručiti i neka posebna jela pa smo mi isprobali i hobotnicu s krumpirima i odlične puževe u posebnom umaku.

 

El Tiburon kiosk na Formenteri #ElTiburon #Formentera

 

Smještaj na Ibizi možete rezervirati ovdje.

Više o prekrasnim otocima Ibiza i Formentera pročitajte ovdje:

 

 

Tekst i fotografije: H. Varendorff


  Vaše ime (obavezno)

  Vaš email (obavezno)

  Predmet

  Spam zaštita

  ID slike

  Vaša poruka

  [wpgdprc "Upotrebom ovog kontakt obrasca prihvaćate pohranu i rukovanje Vašim podacima na ovoj web stranici."]


  Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
  author
  Od Helena V.
  Marketing
  Kategorije
  Oglasi
  Booking.com
  Booking.com
  Facebook
  Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
  Okusi.eu izbornik