Oaze mira na Jadranu – otoci za opuštanje od stresa

Svi vi čija je tolerancija na ljetnu buku, vrevu, dernjavu ili svađu za komad svog ručnika niska, i svi vi koji želite na teško zasluženom odmoru čuti eventualno sovu, cvrčka, podragati ovcu i magarčića ili ugledati  bjeloglavog supa… vi koji obožavate uživati u prizoru kristalno čistog mora, ili u šarmantim prizorima retro starina kojom se odijevaju autentične otočke kuće, pročitajte nekoliko prijedloga.

Kamo se najbolje sakriti ako ne na jadranskim otocima, a pošto je Svevišnji bio tako darežljiv rasuvši nam preko tisuću dragulja (čak 1246) u vidu brojnih otoka, otočića i hridi… šteta je ne iskoristiti barem ponešto od svih tih blaga.

Lastovo – carstvo osame i tišine

Posjetite ovo apsolutno carstvo osame, meditacije, tišine i darežljivosti božanske providnosti. Nećete na Lastovu uživati u plastičnim formama koje tako vole pojedini koncesionari masovnih plaža, kao što su penjalice ili štandovi s načičkanim kineskim šlapama. Ako tražite tobogan s kojeg biste se spustili ili morsku bananu na kojoj biste se vozili,  a poslije bi guštali na fešti zagorenih sardelica i šećernoj vati – Lastovo nije vaš izbor. Ako tražite odmor i bijeg od kaosa, ponovni pronalazak zaboravljene tišine u sebi – tad je Lastovo vaš otok. Samo ga treba ponešto ranije isplanirati jer otok u srcu sezone često nema dovoljno raspoloživih smještajnih objekata. Smještaj potražite ovdje.

 

Tipični dimnjak Lastova

foto: pixabay.com

 

VIS – sva raskoš juga

Još jedan ljepotan juga, ovaj otok ne prestaje privlačiti brojne posjetitelje koji uživaju u darežljivoj ljepoti otoka koji je bogat vinogradima, maslinicima, raskošnim kamenim kućama sačuvanima iz prošlih vremena a napose usamljenim plažama ili romantičnim kamenim ulicama.

 

Otok Vis

Najveća atrakcija otoka Visa je Modra špilja koja se nalazi na istočnoj strani otočića Biševa. Njena specifičnost  je njena posebna modra boja, kada se za mirnog mora događa refleksija  u kojoj  sunčeve zrake prodru kroz podvodni otvor, te se reflektiraju oko bijelog dna i osvjetljavaju špilju veličanstvenom modrom bojom bojom. Plaže i usamljene uvalice,  rasute su po čitavom otoku i nije teško pronaći kutak za sebe. Smještaj na Visu potražite ovdje.

 

Modra špilja otok Biševo

 

Dva su glavna mjesta na otoku, grad Vis i Komiža, uz mnogo manjih naselja uz obalu i u unutrašnjosti. U prošlosti, Komiža je bila uglavnom ribarska luka a grad Vis poljoprivredni i trgovački centar. Oba mjesta se nalaze u dobro zaštićenim uvalama.

Do Visa i Biševa možete brodom iz Splita ili Trogira, u ovoj ponudi.

Još izleta: iz Splita i iz Splita cjelodnevno i u kombinaciji s Hvarom.

ŠOLTA – šarmantna ljepotica posve blizu Splitu. Autentični Mediteran nadohvat ruke.

“Dabogda te dopala Šolta”, kletva koju bi većina nas iskreno poželjela sebi krajem srpnja ili početkom kolovoza u Zagrebu. Ovaj otok smješten neposredno blizu Splita sa svojih 4 naselja uz more (Stomorska, Nečujam, Rogač, Maslinica) i sa nekoliko naselja u unutrašnjosti (Donje, Gornje Srednje selo i Grohote), uz ribarska naselja Gornju i Donju Krušicu, idealno je sklonište za introvertirane ljubitelje knjige i zaljubljenike u malena ribarska mjestašca koja još njeguju izvorni duh autentične bodulske priče. A tako su blizu Splitu, ukoliko se zažele dalmatinskog šušura ili dinamičnog splitskog kolorita. Smještaj na Šolti.

 

jedrilica

 

KORČULA –  kamena rapsodija u zagrljaju kristalno plavog plašta

Kraljica juga, Korčula očarava kroz sva godišnja doba. Kuća Marka Pola, legendarna Moreška, vrhunska vina otoka, sve bolja i profinjenija gastronomija…neki su od aduta koji krase ovaj grad.

Za opisati Korčulu potrebno bi bilo ispisati nekoliko poduljih referata, no važno je znati da se prvi spomen o Korčuli  pojavio još u desetom stoljeću dok većina građevina datira iz 15og stoljeća. Ako su danas korčulanske kamene ljepotice u posve pristojnom stanju unatoč hordama posjetitelja koji ljeti pa i zimi pohode grad, tada zamislite samo taj sjaj, besprijekornu ljepotu, bjelinu i ulaštenost vječnog kamena, unatrag nekoliko stotina godina u prošlosti! Posjetite osim svjetski slavne Kuće Marka Pola i gotičko renesansnu katedralu, posvećenu Sv. Marku sagrađenu u 15.stoljeću.

 

Grad Korčula, otok Korčula

 

Kroz šetnju gradom uvjeriti će se da je Korčula primjer nevjerojatnog urbanističkog planiranja sa svojom strukturom uskih kamenih uličica koje štite stanovnike od pogleda s mora i naleta vjetrova koji su na tom području dosta intenzivni, na veselje brojnih surfera duž windsurferske korčulansko – pelješke rute. Korčula i Pelješac su poznati i po vinima, posjetite vinarije i razveselite se uz dobro vino i hranu, na ovoj turi.

 

 

Korčula je poznata po Festivalu viteških igara i Baroknom festivalu, brojnim izložbama i ljetnim kulturnim događanjima, gastro eventu Korčulanskim pjatancama, vrhunskim vinima, izvrsnim rajskim plažama koje su i u samom centru kristalno plave boje, a  njena okolica dodatno podcrtava ljepotu gradića čija je drevna ljepota davno obišla zemaljski globus i koji u turističkom smislu plijeni pažnju posjetitelja diljem svijeta.

Smještaj rezervirajte ovdje.

Krenite na kupanje i ručak te kušanje vina luksuznim katamaranom i uživajte u skrivenim plažama. Na Korčuli postoji i hop-on i hop-off taxi brodić. Kupnjom jedne karte se možete voziti neograničeno u toku jednog dana.

PAG – otok soli, kamena, tradicije,savršene hrane i lijepih plaža

 

Pag je otok vjetra, otok ovaca, otok sira, otok specifičnog mjesečevog krajolika,  Pag je i otok gostoljubivih i odmjerenih ljudi.

Pag je otok ukusnih konoba i podruma, vrsnih sireva i savršenog spoja moderne gastronomije sa tradicijskim recepturama i namirnicama, Pag je mjesto kontrasta i surove ljepote. Napose ljeti kada se možete odmoriti na nekoj od njegovih šljunčanih plaža s pogledom na čistu kupolu zvijezda iznad vas.

 

otok Pag Hrvatska

 

Tražite li povoljan smještaj, predlažemo kamp Šimuni, ljupko naselje naizgled bezbrojnih kućica sa fotogeničnim plažama koje su iz stijenja pretvorene u šljunčane oaze sa besprijekornim pogledom na suton i praskozorje. No brojne plaže otoka, dočekat će vas također u svom šljunčano pješčanom ruhu, njima ovaj otok obiluje i doista nije problem pronaći mjesto za sebe.

Naši otoci, koji nehajno plutaju iz daljine kao rasuti biseri modrog jadranskog ogrtača, dobrodošlicu će vam iskazati i jedinstvenom gastronomijom, čudesnom okolicom, spektakularnom bojom mora, i zaboravljenim običajima.

Smještaj na Pagu potražite ovdje.

Autor: Anita Žuvela

Fotografije: Pixabay.com, arhiv uredništva, privatni arhiv

 

 


Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
author
Od Anita Žuvela
Marketing
Kategorije
Oglasi
Booking.com
Booking.com
Facebook
Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
Okusi.eu izbornik