Gozba za američki Dan zahvalnosti

Dan Zahvalnosti je jedan od najvećih praznika u Americi. Slavi se posljednjeg četvrtka u studenom (novembru). Za mnoge je to prilika da obitelj bude na okopu. To je dan kada se u Americi pripremi, a i pojede, najviše hrane. Točno se zna šta se priprema za taj praznik, mada varijacije postoje među jelima u ovisno o tome u kojem dijelu Amerike se prave.

 

Evo kako taj jelovnik izgleda:
Pečeni puran

Ukoliko ste početnik najbolje je da pečete puran bez punjenja (stuffing), jer se tako brže ispeče. I ne birajte prevelike ptice, do 6.5 kg je najbolja. Puran se peče oko 3 i 1/2 sata.

 

Gravy, umak od pečenja

U klasičan roux, koji se pravi od maslaca, brašna i juhe, doda se umak od pečenog purana. Ulijte juhu u lim u kojem se pekla pura i drvenom kuhačom sastružite meso, i onda procijedite kroz cjedilo kako bi umak dobio dovoljno tamnu boju. Dodajte i lovorov list, timijan i ružmarin. Poslužuje se uz meso purana i krumpir pire.

 

Cranberry relish (Umak od brusnice)

Priprema se kao brzi džem. Najbolji je umak od brusnica pripremljen sa korom naranče. Poslužuje se uz meso purana.

Krumpir pire

Krumpir skuhati bez kore. U loncu ugrijati mlijeko i slatko vrhnje, dodati papar u zrnu, lovorov list i timjan.  Nakon 10 minuta skloniti s vatre i ostaviti 10 minuta sa strane kako bi se okusi sjedinili. Procijediti i uliti u izgnječeni krumpir u koji je umiješan maslac.

 

 

Kaserol od slatkog krumpira

Pripremiti pire od slatkog krumpira u koji se doda slatko vrhnje, maslac, jaja, smeđi šećer, vanila ekstrakt, svjež đumbir, cimet i muškatni oraščić. Preko svega dodati posip koji se priprema od zobenih pahuljica, brašna, maslaca, smeđeg šećera i narezanih pecan oraha. Zapeći u pećnici.

 

Stuffing

To je prilog od smjese za punjenje purice, možda malo čudno zvuči, ali često ga se priprema i poslužuje izvan purana.

 

Blanširane zelene mahune

Blanširati mahune pa kratko propržiti na maslacu u koji je dodan svjež češnjak ili češnjak u prahu. Začiniti, i prilikom posluživanja posuti prepečenim bademima izrezanim na listiće.

 

Slatke pite

Kao desert za ovu priliku najčešće se pripremaju slatke pite sa jabukama, bundevom, slatkim krumpirom i pecan orasima. Inače, slatka pita se tradicionalno poslužuje topla uz sladoled od vanilije.

 

Cornbread

Vrlo je sličan našoj zlevanki, ne priprema se sa sirom a ponekad je i sladak.

 

Kao što vidite to su sve manje-više jednostavna jela, ali opet nije ih baš lako napraviti, i morate voditi računa o rasporedu pripremanja, jer za pripremu mnogih jela vam je potrebna pećnica.

Slijedećeg dana se ponovo radi svečani ručak i obično se zovu prijatelji ili susjedi i tada se poslužuju ostaci od večere prethodnog dana.

 

Blogerica Ivana Lalicki živi u Americi i ovaj je tekst objavila i na svojem blogu So i biber. Nedavno je izdala kuharicu s američkim receptima iz koje ćemo uskoro objaviti jedan recept.

 


Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
author
Od Okusi
Marketing
Kategorije
Oglasi
Booking.com
Booking.com
Facebook
Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
Okusi.eu izbornik