Punč

Punč je uz kuhano vino najpopularnije alkoholno zimsko piće kojim se posebno rado grijemo na adventskim sajmovima kojih je u zadnje vrijeme sve više, po cijeloj Europi.

Punč je, vjerovali ili ne, porijeklom iz Indije otkuda mu potječe i ime – pisano na engleskom punch ali izgovarano panč kao i originalna riječ na hindi jeziku. Iako na engleskom riječ punch može značiti i udarac, na hindiju panch (panč) znači pet (5) i to zbog pet sastojaka koji ga sačinjavaju. To su naime Arrak, šećer, limun, čaj ili začini i voda. Arrak (na arapskom araq znači znoj) je alkoholno piće dobiveno iz palminog šećera i riže te se često naziva i rižinim vinjakom. Arak je odličan sastojak slatkiša i koktela.

Panch-Panč su u 17. stoljeću u Europu donijeli engleski moreplovci britanske Istočno-indijske kompanije a piće je ubrzo postalo omiljeni alkoholni napitak konzervativaca (Tories). Nedugo potom je punč postao popularan i u Njemačkoj i naziv mu je germaniziran u Puntsch a kao sastojci nabrojani vinjak, voda, šećer, sok od naranče i muškatni orašćići. U 18. stoljeću se pije i hladan. Punč je bio i omiljeno piće Wolfganga Amadeusa Mozarta koji ga je upoznao za vrijeme ‘turneje’ Engleskom. Njegov otac Leopold Mozart je tih dana zapisao da je to piće od vode, ruma, šećera i limuna.

I kod punča kao i kod kuhanog vina (vidi prošli post), vrijedi isto pravilo: piće se samo zagrijava i ne smije početi kuhati (vrijeti) kako se ne bi izgubila aroma i alkohol. Koristite kao i kod kuhanog vina, samo bio limune kojima korica nije tretirana/obrađivana pesticidima ili voskom.

Wikipedija daje recept iz stare kuharice iz 1903 godine: „Naribati koricu 4 limuna na (željenu količinu) šećera. Skuhati čaj (8 grama) s 1,5 l kipuće vode, dodati sok limuna i šećer te 2,5 dl Arraka. Punč pokriti i kuhati. Kada se približi točki vrijenja, skloniti s vatre i procijediti kroz salvetu (platnenu valjda) u posudu za punč te poslužiti.“

 

 

Danas se punč priprema slično kuhanom vinu odnosno crni se čaj prelije željenom količinom kipuće vode u većem loncu. Na primjer, ako radite ‘mali’ punč za 4 osobe, onda ćete staviti 4 šalice vode u koje se stavi barem 2 vrećice čaja odnosno 1 vrećica na 2 šalice vode. Kako je malo vjerojatno da će se sve 4 osobe zadržati na po jednoj šalici punča, računajte na barem 2-3 šalice po osobi, također ovisno o količini alkohola koju ćete dodati kasnije. U lonac se dodaje još i korica cimeta, klinčići te kolutovi bio naranče ili bio-limuna (ne tretirane kore) i željena količina šećera. Ova tekućina se može na štednjaku održavati vrućom ali ne smije uzavrijeti.Od alkohola se danas najčešće dodaje rum a bečki su štandovi u ovo doba prepuni kombinacija svake vrste odnosno punča s raznim likerima, raznim vrstama šnapsa (rakije) te voćem. Alkohol se dodaje u šalicu u kojoj se poslužuje ili u čaj koji se na štednjaku ili posudi za punč održava toplim. Time isparava određena količina alkohola a aroma ruma ostaje. Može se ali i ne mora dodati sok od limuna ili naranče. Ja osobno preferiram sok od limuna ili jednostavno samo kolutove limuna ili naranče (organski uzgojenih).

Za one koji ne žele piti alkohol, popularan je i Kinderpunsch odnosno dječji punč napravljen od voćnog čaja i soka od naranče uz eventualni dodatak začina.


  Vaše ime (obavezno)

  Vaš email (obavezno)

  Predmet

  Spam zaštita

  ID slike

  Vaša poruka

  [wpgdprc "Upotrebom ovog kontakt obrasca prihvaćate pohranu i rukovanje Vašim podacima na ovoj web stranici."]


  Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
  author
  Od Helena V.
  Marketing
  Kategorije
  Oglasi
  Booking.com
  Booking.com
  Facebook
  Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
  Okusi.eu izbornik