Gorski kotar – težak prijatelj koji će vas osvojiti

“Gorski kotar – prijatelj koji mijenja raspoloženja. Možda će kod jednog posjeta Gorski kotar biti baš loše volje. Namrgođen i s podočnjacima. Uvrijedit će vas bez opravdanja i neće vas pustiti u svoje srce. Neće vas ponuditi niti kavom. Idući put, njemu će možda biti jedan od sretnijih dana. Zračit će svojim punim sjajem, obarati s nogu zanimljivim pričama. Istovremeno biti strastven, duhovit i nježan. Poželjet ćete s njime ostati zauvijek.” – započinje svoju priču o ovom prekrasnom zavičaju Jelena Holenko Pirc.

Jelenu možda već poznajte pod imenom Lynx and Fox (Ris i Lisica), a budući da već cijelo desetljeće radi kao lokalna turistička vodičica, interpretatorica i animatorica – možete biti sigurni kako će Vam pokazati predjele svog kraja na autentičan, mističan i nezaboravan način.

“Što duže živim u Gorskom kotaru sve sam više zaljubljena u njega. Na vrlo malom području majka priroda je stvorila više prirodnih fenomena, a čovjek ih je nadogradio. Tako su primjerice područja mjesta Lokve i Fužine obogaćena umjetnim jezerima koja su se savršeno uklopila u okoliš te danas čine neizostavni dio turističke ponudu. Zamislite samo:  kupanje, kajakarenje, vožnju splavom ili pak pusto uživanje u hladu gustih šuma pored tih bistro plavih voda – daleko od gužve i sparine. Krški reljef zaslužan je za mnoštvo špilja svih veličina kao i gorskih mističnih izvorišta koja sve treba razgledati i istražiti. Šumski puteljci ponekad nas vode u čudesne doline, kao onu Kupsku – punu leptira, a ponekad na vrhunce koji oduzimaju dah poput Snježnika i Risnjaka. Kanjoni prepuni divlje romantike će čak i one  skeptične osvojiti te natjerati na povratak…”

Za Gorski Kotar često kažu da je “težak prijatelj kojeg vrijedi upoznati”, a budući da Jelena kao vodič s nepatvorenom strašću radi s individualnim gostima, obiteljima, grupama poslovnjaka, prijatelja ili djece na školskim izletima – poželjet ćete ga upoznati i sami. I to kroz njezine oči.

 

 

Jedna od zanimljivosti koje Jelena priprema za one koji se s njom upuste u ovu magičnu avanturu je svakako tura stvorena za ljubitelje hrane – “Foodies tura”. Iako Gorski kotar ne obiluje restoranima, Jelena itekako zna da, oni koji to čine – rade odličan posao. Ponuda varira od marendi do specijaliteta od divljači, a budući da ovu svestranu mladu vodičku silno raduje kada prepozna inovativnost u ponudi, možete biti sigurni kako će vas odvesti na najbolje mjesto.

Ljubitelj ste dobrih juha? S Jelenom ćete posjetiti restoran Hotela “Bitoraj” u Fužinama koji nudi savršenu juhu od hrena. Ona se pak, tvrdi Jelena – ne zaboravlja, a ako ste ljubitelj gljiva, ne postoji bolje mjesto u Gorskom Kotoru od Planinskom centru Petehovac koji je, tvrdi Jelena, već nadaleko poznat po svojoj gustoj i slasnoj juhi od gljiva.

Ako ste pak raspoloženi za nešto konkretnije – Jelena će vas provesti kroz restorane koji salame, pršut i paštete od divljači nabavljaju od lokalnog proizvođača – mesnice “Šafar”. Gulaši od divljači s domaćim njokima čest je odabir onih koji igraju na sigurno , a oni malo odvažniji naručuju divljač u umaku od šumskog voća ili na razne načine koji su proizašli iz tvornice mašte vrhunskih chefova kuhinje.

Inovativnost restorana Gorskog Kotora, reći će Vam Jelena – itekako se vidi i u spremanju raznih vrsta mesa, pa se tako na njihovom meniju nalaze i punjene rolice od teletine, kuhani dimljen bunceki, kobasice, peke i slična jela zbog kojih su nam već izrasle zazubice.

Restoran “Eva” na Lokvarskom jezeru nudi goranski tiramisu gdje su apsolutan specijalitet piškoti močeni u sok od šumskog voća, a umjesto posipa od kakaa – nalaze se bobice borovnice. Jelena obožava štrudlu od aronije i vanilije u Konobi “Volta” u Fužinama, a palačinke sa sladoledom i toplim umakom od šumskog voća baš nikog ne ostavljaju ravnodušnim.

Grupe kao i individualce Jelena često vodi u “Kuću prirode Kotač” na Lujzijani svom dragom prijatelju gospodinu Vidu Arbanasu koji je sa svojom suprugom nakon dugogodišnjeg istraživanja trava i voća Gorskog Kotora, svoje znanje pretočio u likere svjetske klase. Osim vrhunskih pića, na degustaciji ćete od njega ćete naučiti mnogo toga korisnog o kulturi objedovanja i upotrebe aperitiva, digestiva i desertnog pića.

Jedna novina u gastro ponudi Gorskog kotara je stvorena suradnjom Jelenine agencije i restorana Lovački dom u Delnicama. Jelena nam je otkrila kako će javnosti uskoro biti predstavljen i poslužen Wildburger – sočni burger od divljači u pivskom pecivu sa sjemenkama obogaćen hrskavim špekom, salatom i šumskim dressingom s medvjeđim lukom. Zvuči fantastično? Znamo! Vidimo se u Lovačkom domu na degustaciji!

 

 

Pripremila: Darja Paskojević


  Vaše ime (obavezno)

  Vaš email (obavezno)

  Predmet

  Spam zaštita

  ID slike

  Vaša poruka

  [wpgdprc "Upotrebom ovog kontakt obrasca prihvaćate pohranu i rukovanje Vašim podacima na ovoj web stranici."]


  Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
  author
  Od Okusi
  Marketing
  Kategorije
  Oglasi
  Booking.com
  Booking.com
  Facebook
  Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
  Okusi.eu izbornik