Pad Thai je nacionalno jelo Tajlanda i pripada među najpoznatija jela ove zemlje. Pad Thai se može pripremati s piletinom, škampima (kozicama) ili samo s povrćem. Iako ovo jelo u svojem nazivu ima Thai, ono porijeklo nema u Tajlandu već u Kini. Od rezanaca pa do načina pripreme – sve je porijeklom kinesko ali su začini ipak tipični za tajlandsku kuhinju. O ribljem umaku više pročitajte ovdje a ako ste vegetarijanac ili vegan, zamijenite ga limetinim ili eventualno hoisin umakom.

Od povrća za ovo jelo koristite što imate pri ruci, u receptu je samo dan primjer. Teoretski možete koristiti i samo klice i mladi luk. Ako radite potpuno vegetarijanski pad thai, meso i škampe zamijenite s istom količinom povrća. Ako volite tofu, možete i njega dodati.

Po želji se može dodati i 1 jaje, pripremljeno kao kajgana i dodano gotovim rezancima i povrću.

 

Napomene:

  • ovo je recept za 4 osobe no kaže se da je najbolji Pad Thai onaj koji se u tavi priprema za maksimalno dvije osobe. Naš dojam je da je rižine rezance za 4 osobe malo teže pomiješati ali okus ostaje odličan.
  • Sve sastojke pripremiti po posudicama i neka vam budu nadohvat ruke kod kuhanja.
  • u receptu je naveden šećer – on dodatno pojačava okuse namirnica i nemojte ga izbacivati, eventualno smanjite dodatno količinu
  • vegetarijanci i vegani neka umjesto ribljeg umaka koriste samo limetu a od sastojaka povrće i eventualno tofu.