Drava: kupanje na pješčanim plažama, u jezeru

Ako ste mislili da su najljepše pješčane i šljunčane plaže na moru, niste bili na obalama Drave s pješčanim sprudovima, Šoderici ili osječkoj Kopiki.

 

Drava je dugačka 725 kilometara, a kroz Hrvatsku teče u duljini od tristotinjak kilometara. Samo tri grada u Hrvatskoj se nalaze uz rijeku Dravu; županijsko središte Varaždin u gornjem toku i Osijek u donjem toku, te grad Belišće koji se također nalazi u donjem toku rijeke Drave u Republici Hrvatskoj.

Tajanstveni otok na Dravi

Samo rijetki za nju znaju. Križnica je prekrasno mjesto, tajanstveni otok na Dravi, posljednji u nekadašnjem Panonskom moru. Do nje možete samo na dva načina, starom skelom ili 250 metara dugim visećim pješačkim mostom iz 1968. Čista egzotika u Virovitičko-podravskoj županiji, koja mami prekrasnim pejzažima i atraktivnim turističkim rutama.

Križnicu vole ribiči, rekreativci, zaljubljeni, putopisci, blogeri, promatrači ptica, a u ljetnim vrućinama ne propuštaju je kupači. Nakon osvježenja u rijeci, koja na ovom malom prostoru kreira bajkovite meandre, možete se do mile volje izležavati na pješčanoj plaži ili zaigrati odbojku na pijesku. Ono što Križničani smatraju manom, gostima je prednost. Izoliranost je danas itekako na cijeni, pa je pravi trenutak da otkrijete ovaj biser pored Pitomače, na samoj granici s Mađarskom.

 

Foto: Kristijan Toplak

Pješice do sprudova

Za vrijeme niskog vodostaja, kad se Drava povuče, ostanu prekrasni sprudovi, a najljepši su oni od sitnog pijeska kod Sopja, omiljenog kupališta za stanovnike okolnih naselja,  Slatine i Virovitice. Ako nema kiša, Drava je u ljetnim mjesecima uglavnom plitka pa se do pješčanih otoka može kroz vodu, ne dublju od 70 centimetara. Piće se hladi u rijeci, tu se roštilja, priprema kotlovina, miriši pokošena trava, djeca se brčkaju u plićaku, ima i debelog hlada…, prava ljetna idila.

 

Dravski sprudovi. Fotografija iz arhiva TZ područja Dravski Peski

Šoderica

Jezero Šoderica svoje ime duguje šoderu (od njemačke riječi Schotter), šljunku. Eksploatacija šljunka i pijeska jezera Šoderica traje već 150 godina, te je jezero iz tog razloga površinom sve veće, osjetno veće nego što je to bilo u počecima iskapanja. Početkom 20-tih godina prošlog stoljeća započela je turistička valorizacija Šoderice, te jezero Šoderica postaje omiljeno kupalište. Šoderica je od rijeke Drave udaljena svega 400 metara, te od nje podzemnim putem dobiva vodu, dok šljunak, koji na mjestima ima debljinu i do petnaest metara ima ulogu prirodnog pročistača vode. Nakon iskapanja šljunka i pijeska za potrebe građevinarstva, ostala je kvalitetna i čista voda umjetno stvorenog jezera. Budući da su u ljetnim mjesecima imućniji žitelji Koprivnice i drugi Podravci potražili osvježenje u njezinim vodama, između kolosijeka pruge i istočnog dijela Šoderice postavljena je drvena baraka s nekoliko svlačionicama i gostionicom koja je poslovala sezonski.

Turistički potencijal ovog jezera prepoznali su Židovi iz Bjelovara koji su ovdje razvili pogon za vađenje šljunka. Od 1912. godine, Šoderica je postala najljepše kupalište ovog dijela Hrvatske. U njenom sjevernom dijelu poslije prvoga svjetskog rata uređeno je kupalište za stanovnike Koprivnice, Križevaca i Bjelovara. Iako je u Bjelovaru 1932. godine izgrđen olimpijski bazen, ipak je Šoderica Bjelovarčanima bila puno atraktivnija i rado su putovali na ovo zelenilom urešeno jezero.

 

Stara fotografija Šoderice. fotografije: Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica

 

Šoderica je devedesetih godina prošlog stoljeća postepeno gubila svoj turistički značaj, koji se pojačao tijekom kriznog razdoblja od 2000. na ovamo. Danas se ulaže puno truda kako bi se ovom lijepom jezeru vratio stari sjaj. Više o Šoderici na Explore Croatia.

 

Pješčane plaže i otoci Donjeg Podravlja

Svi znaju za Kopački rit, ali malo tko zna za regionalni park «Mura-Drava» ili za zaštićeno područje u erdutskom dunavskom meandru koje također čini jedno od deset zaštićenih područja u sklopu UNESCO prekograničnog rezervata biosfere «Mura – Drava – Dunav» Regionalni park «Mura-Drava» obiluje zaista izuzetno lijepim mjestima i pejzažima, a u ovom dijelu teksta usredotočiti ćemo se na riječne otoke i pješčane plaže na potezu od Podravskih Podgajaca do Petrijevaca. Sve informacije o ovom dijelu Podravlja smo dobili od Marija Jukića, koji je bloger i novinar ali i licencirani vodiči za kayak i canoe ture. Kod Podravskih Podgajaca Drava prestaje biti granica sa susjednom Mađarskom, a od Petrijevaca započinje posljednji dio Drave koji teče kroz Osijek i riječnu luku Nemetin i koji je prilično ukroćen.

Budući da se Belišće nalazi između Podravskih Podgajaca i Petrijevaca idealna je polazišna točka za ekspedicije po Dravi, a Dravu je najbolje upoznati turističkim kanuom ili kajakom.

I na ovom dijelu rijeke Drave zanimljivi su riječni meandri i pješčani otoci kojih, ovisno o vodostaju, ima desetak. Najviše pješčanih otoka nalazi se između Gata i Petrijevaca. Nasuprot jednog od njih smjestila se Bistrinačka plaža, po mnogima najljepša dravska pješčana plaža. Osim atraktivnih pješčanih sprudova, ova plaža prvog vikenda u srpnju nudi i atraktivnu manifestaciju – Bistrigin, prvenstvo Panonije u piciginu koji se već desetljećima igra na brojnim slavonskim i baranjskim riječnim plažama. Veličina plaže ovisi o vodostaju. Nekad se uopće ne vidi, a nekada je tako velika da se preko gotovo može gotovo prehodati do velikom riječnog otoka koji se nalazi na sredini rijeke, a na onoj strani otoka koji gleda na Baranju nalazi se još jedna velika i prostrana plaža. Put nas dalje uzvodno vodi do riječnog otoka koji se zove Adica. Ada je i inače termin koji označava riječni otok, a deminutiv Adica neupućene može zavarati jer se ne radi o malom riječnom otoku, već upravo suprotno. Od obale on je odvojen uskim kanalom, te se na prvi pogled niti ne stječe dojam da je riječ o otoku. Ovdje se zaredom nalaze još tri plaže.

Nastavljamo li dalje uzvodno dolazimo do Visoke obale, gdje je prokopan kanal koji rijeku Karašicu kod Gata spaja sa Dravom i gdje Drava nemilosrdno ruje tlo na slavonskoj strani, dok se na baranjskoj strani također nalazi prekrasna plaža. Slijedi otok Venera koji se prilikom pada vodostaja pretvara u poluotok, a koji također ima dugu i prostranu plažu. A zatim slijede Pačji otok i još jedan riječni otok između Gata i Črnkovaca koji tek čeka da mu se nadjene ime. Otok ustvari već ima nekoliko imena, ali ne postoji suglasje koje je ono „pravo“.

Krenemo li od Belišća nizvodno dolazimo prvo na Iliman, kultnu plažu i omiljeno mjesto za noćenje, a nešto niže je Valpovačka plaža koja je uistinu ogromna i postojana bez obzira na razinu vodostaja.

Smještaj u Belišću i Nehaju.

Pješčani otok kod Gata, dravske plaže u mjestu Nard i vikend-naselju Nehaj te niz dravskih plaža u blizini Osijeka, kao i jezera Borovik kod Đakova, Lapovac kod Našica i Đola u Dardi zbog svoje su atraktivnosti sve češće destinacije i turista, a ne samo lokalnog stanovništva.

 

Foto: Mario Jukić

 

Osječka Copacabana

Svima je poznato da i Osijek ima svoju Copacabanu. Bazenski kompleks i plaža na Dravi, koje Osječani zovu Kopika, mjesta su gdje brojni Slavonci i Baranjci potraže osvježenje, ali i dobru zabavu. Restorani i kafići, kao i sportski tereni, otvoreni su prošlog tjedna, pa Kopika tijekom sezone zabilježi i više od 100.000 posjetitelja. Godina 2020 je i godina velikog renoviranja bazenskog kompleksa, koji stoga preko ljeta ostaju zatvoreni.

 

Kayak i canoe

Rijeka Drava je jedna od rijetkih očuvanih nizinskih rijeka u Europi i canoeing po Dravi može pružiti osjećaj boravka u iskonskoj divljini. Neprocjenjivo je moći hodati po beskrajnim plićacima, zaigrati picigin na dravskom sprudu, promatrati ptice, istraživati rijeku čamcem.

Turizam u ovom dijelu Drave on postoji ali srećom nije masovan. Uglavnom se radi o ljubiteljima outdoor sportova i prirode željnim privremenog bijega od urbanog, željnih mira i adrenalina. Oni koji preferiraju prvenstveno mir mogu kontemplirati spuštajući se niz Dravu riječnom maticom, a oni koji više vole adrenalin mogu se probijati kroz Dravsku džunglu – šipražje, gustiše i Deadwood – tzv. Mrtvu šumu iliti debla koja vire iz vode.

 

Dnevni boravak na Dravi možete upotpuniti i razgledanjem kulturne baštine u okolici, uživanjem u čarobnom Kopačkom ritu ili vinskim podrumima.

Smještaj Kopačevo.

Na riječni izlet s aktivnostima je praktično ponijeti piknik deku koja ne propušta vlagu i pijesak a hranu spakirati u termo piknik ruksaku.

 

Izvori: Explore Croatia , Mario Jukić i Hedonism Tourism

Više info: www.tzvpz.hr

Autori fotografija su navedeni pod slikama.


Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
author
Od Okusi
Marketing
Kategorije
Oglasi
Booking.com
Booking.com
Facebook
Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
Okusi.eu izbornik