Nawroz – Nova godina

Pored Bajrama, dva najveća festivala u ovoj islamskoj zemlji, sljedeći najvažniji praznik je Nowroz ili Nova godina, koja se u Afganistanu slavi 20. ili 21. ožujka. Proslava Nove godine baš na proljetni ekvinocij starija je od islama, ali se u afganistanskoj tradiciji iznimno poštuje.

Nowroz je dan kada se Afganistan pozdravlja od duge i teške zime, koja, posebno u ruralnim područjima često uzima i živote. Zbog toga se na Nowroz slavi ono što je novo. Vrijeme se popravlja pa obitelji često idu na piknike na popularna izletišta kao što su Estalef, Qargha ili Sajat.

Svi su odjeveni u novu, svježu i čistu odjeću. Djeca puštaju zmajeve. Oni skuplji, napravljeni su od umjetnički obojenog papira i lakih dasaka, a oni siromašniji zmajeve prave iz plastičnih vrećica sa smetlišta. Ono što je važnije od samog zmaja je uzica na koju je zmaj privezan jer se u zraku odvijaju prave male bitke. Uzice „obogaćene“ drobljenim staklom kao od šale prerezuju onaj uobičajeni silk i odnose pobjedu presijecanjem protivničkih uzica. Za zmajem koji je tako otkinut i slobodan cijela ulica se baca u potjeru. Sretnik koji do zmaja dođe prvi ga zadržava za sebe

Na Nowroz se na mnogobrojnim izletištima igra i Buzkashi, što u doslovnom prijevodu znači „otimanje koze“. Bezglava lešina koze, a ponekad i teleta koristi se umjesto lopte. Igra potječe iz Kunduza i Mazar-e-Sharifa i to još iz doba mongolske invazije, kada su se umjesto kozama ekipe otimale oko obezglavljenih tijela mongolskih vojnika. Ovo se smatra pretečom igre polo. Danas umjesto ratnih zarobljenika, Nowroz u Mazar-e-Sharifu proslavljaju zajedničkom proslavom na trgu posutom crvenim cvijećem.

 

 

I naravno, niti jedna proslava neće proći bez odlične hrane. Pored tradicionalnog pilava koji se u svakom gradu priprema po drugačijoj recepturi, za Nowroz se tradicionalno pripremaju brojne salate, posebno popularna je salata sa svježim rajčicama, korijanderom i mentom, te salata s krastavcima, korijanderom i limunovim sokom.

Jako je važno za Nowroz jesti slatka jela, kako bi godina bila bogata i „slatka“. Zbog toga se na svakoj trpezi nađe i biskvit od rižinog brašna koji se za Nowroz zove Kulcha Nowrozee, dok se ostale dane u godini naziva kulcha birinji. Pripremaju se i kompoti sedam vrsta od voća i oraščića, koji se naziva miwa Nowrozee, ali i haft (sedam) miwa. Pripremaju i slatka jela od riže kao što su shola -e- shireen ili shola -e-zard.

Ipak, najpoznatije novogodišnje jelo koje se u Afganistanu konzumira od pamtivijeka je samanak, puding od mlade pšenice koju svaka obitelj 15 dana pred novu godinu posadi u svom domu.

Osim na piknike, Afganistanci novu godinu proslavljaju i odlaskom na sveta mjesta koji se nazivaju Ziarat. U Mazar-e-Sharifu, gdje je Nova godina događaj godine je jedan od najvažnijih hramova u Afganistanu, hram Hazrat Alija – Plava džamija.

 


  Vaše ime (obavezno)

  Vaš email (obavezno)

  Predmet

  Spam zaštita

  ID slike

  Vaša poruka

  [wpgdprc "Upotrebom ovog kontakt obrasca prihvaćate pohranu i rukovanje Vašim podacima na ovoj web stranici."]


  Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
  author
  Od Ivana Stipic Lah
  Marketing
  Kategorije
  Oglasi
  Booking.com
  Booking.com
  Facebook
  Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
  Okusi.eu izbornik