Kuhanje tjestenine

Kuha se u velikoj posudi. Na približno 100 grama tjestenine staviti litru vode. Dakle, za jedan paketić tjestenine od 500 grama potrebno je oko pet litara vode.

Tjesteninu uvijek stavljajte u uzavrelu, kipuću slanu vodu. Kako bi voda što prije zakuhala, posudu poklopite. Vrijeme kuhanja moguće je skratiti i tako da se potrebna količina vode zakuha u kuhalici za vodu i tada prelije u lonac za tjesteninu.

Kad tjesteninu stavite u vodu, ne poklapajte već kuhajte otklopljeno.

Kada je tjestenina gotova?

Tjestenina je najukusnija ako je pripremimo “al dente”, što bi se moglo prevesti “pod zub”: da zubi imaju u nešto zagristi. Gnjecava tjestenina je teško jestiva pa je najbolje držati se vremena kuhanja navedenog na kutiji i kratko prije njegova isteka za svaki slučaj kušati tjesteninu. Ako je to primjerice 5 minuta, kušajte tjesteninu već nakon 4 minute i provjerite je li možda potrebno ranije završiti kuhanje. Duljina kuhanja ne ovisi o veličini ili dužini tjestenine, već o njezinoj debljini. Svježu tjesteninu potrebno je kuhati poprilično kraće od suhe, katkad samo oko minutu.

Procijedite tjesteninu tako da sadržaj posude izlijete u cjediljku koju postavite u sudoper. Protresite nekoliko puta i vratite tjesteninu u lonac. Prelijte s oko 2 žlice maslinova ulja ili maslaca, ovisno o umaku koji koristite. Ako koristite umake na bazi rajčice, prelijte maslinovim uljem. Maslac koristite za kremaste umake i one sa sirevima. Potom dobro promiješajte kako se tjestenina ne bi lijepila. Poslužite odmah. Ne preporuča se stavljati poklopac jer će se nastaviti proces kuhanja, a tjestenina će postati gnjecava.

Ako tjesteninu podgrijavate, dodajte vrlo malo vode (žlicu-dvije) i poklopite te kuhajte na slaboj vatri.

Svježi bosiljak kao mirisni dodatak oplemenjuje svaki mediteranski obrok i većinu jela na bazi tjestenine. Ako nemate vrt ili balkon, bosiljak posijte u teglici i stavite ga na prozorsku dasku. Naravno, moguće je koristiti i sušeni i zamrznuti bosiljak ili peršin, ali okus je mnogo drukčiji.

Umak od rajčica može se unaprijed skuhati u većim količinama i koristiti kao osnovu za nekoliko jela, kao što je tjestenina amatriciana ili špagete bolonjez. Rajčice, svježe ili oguljene iz konzerve ili staklenke, kuhaju se desetak do petnaestak minuta s prstohvatom soli i prstohvatom šećera.

 

Gola osnova

Tjesteninu je najjednostavnije pripremiti tako da je skuhate i prelijete maslinovim uljem ili maslacem te pospete svježe naribanim sirom parmezanom. Neka djeca to jelo jako vole.

Aglio-olio jest tjestenina kojoj je osim ulja (prethodni recept) dodan i češnjak.


  Vaše ime (obavezno)

  Vaš email (obavezno)

  Predmet

  Spam zaštita

  ID slike

  Vaša poruka

  [wpgdprc "Upotrebom ovog kontakt obrasca prihvaćate pohranu i rukovanje Vašim podacima na ovoj web stranici."]


  Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
  author
  Od Helena V.
  Marketing
  Kategorije
  Oglasi
  Booking.com
  Booking.com
  Facebook
  Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
  Okusi.eu izbornik