Lindstrøm, najodlikovaniji kuhar svih vremena

Adolf Henrik Lindstrøm (1866. – 1939.) je važna osoba za ovaj grad, vjerojatno najodlikovaniji kuhar ikad te gotovo nacionalni heroj u Hammerfestu. O Hammerfestu smo pisali detaljnije ovdje. Proveo je brojne godine radeći kao kuhar na brodovima najvažnijih i najvećih ekspedicija na sjeverni i južni pol, pa i s čuvenim kapetanima i polarnim istraživačima Fridtjofom Nansenom i Roaldom Amudsenom.

Rođen je u Hammerfestu od roditelja koji su se tu doselili iz Kemija u Finskoj i kad je imao tek 15 godina, zaplovio je na svom prvom arktičkom putovanju kao mali od broda.

Lindstrøm je radio kao kuhar na putovanju od grada Tromsø do Kristianije nakon Nansenove prve Fram ekspedicije. Nansen je bio u potrazi za prvorazrednim kuharom koji bi ga pratio nakon što je proveo tri teške godine zarobljen u ledu. Lindstrøm je bio srce i duša te u središte društvenog života broda: sve je održavao u dobrom raspoloženju pričajući viceve i zabavljajući ih. I što je najvažnije, kreirao je najukusnije obroke. Njegovo prethodno iskustvo kuhanja na ribarskim brodovima u Arktičkom oceanu omogućilo mu je da iskoristi lokalne sirovine kao što su mošusni volovi, sobovi, morske ptice i ribe. Njegova hrana i njegovo dobro raspoloženje pomogli su jačati hrabrost muškaraca koji su služili na brodu Fram tijekom četiri duge zime koje su proveli na Arktiku.

I na ovom putovanju i na kasnijim ekspedicijama u kojima je sudjelovao, Lindstrøm je sprječavao skorbut, uzrokovan nedostatkom vitamina C, koristeći svježe proizvode i zamrznute polarne jagode (cloudberries) koje su prave vitaminske bombe. Osim što je pripremao hranu, bio je i marljiv sakupljač biljaka, stijena i ptičjih koža.

Za svoje je zasluge nagrađen brojnim ordenima:

Vitez reda sv. Olava, Zlatna medalja za zasluge norveškog kralja, Fram medalja, Medalja južnog pola.

 

Adolf Henrik Lindstrøm (1866. – 1939.) je važna osoba za ovaj grad, poput nacionalnog heroja. Copyright Visit Hammerfest

 

Kada je Amundsen prvi put plovio kroz sjeverozapadni prolaz.. Amundsen i još četvorica članova ekspedicije, zabili su norvešku zastavu na 14. prosinca 1911 Južnom polu. Na brod su se vratili tek 26. siječnja 1911. gdje je za to vrijeme Lindstrøm sam proveo 99 dana čekajući na njihov povratak. Lindstrøm je ostao na brodu dok se ekspedicija nije vratila u Norvešku 1914. godine.

 

Kip Lindstrøma u Hammerfestu

Projektna skupina Prijatelji Lindstrøma osnovana je kako bi ljudi postali svjesniji Adolfa Henrika Lindstrøma u Hammerfestu, Norveškoj i svijetu, prije svega postavljanjem njegovog kipa u središte Hammerfesta. Kip Lindstrøma poslužio je kako bi se istaknuo identitet Hammerfesta kao arktičkog grada. U prošlosti je Hammerfest bio “ulaz u Arktički ocean” i to je identitet koji se želi očuvati. I bez ovog kipa, Hammerfest odiše nečim posebnim, nedodirljivim i riječima teško opisivim.

 

Govedina à la Lindstrøm

Iza Lindstrøma je ostalo više recepata za govedinu à la Lindstrøm. Najpoznatija je vjerojatno mljevena govedina posuta ciklom i poslužena s prženim krumpirom i prženim jajetom. No njegova je verzija bila je često mnogo jača i napravljena od mesa polarnog medvjeda. Njegov recept se može upotrijebiti i za pripremanje jela od goveđeg mesa pomoću drugih vrsta divljači kao što su mošusni volovi, sobovi, divljač i los. Ovo se jelo dugo služilo u svim Grand hotelima u sjevernoj Europi u vrijeme Prvog svjetskog rata.

Recept za Govedinu à la Lindstrøm

Govedina se najprije omekša vješanjem na kuku na sobnoj temperaturi najmanje 24 sata. Potom se marinira u crnom pivu dva sata nakon čega se osuši i protrlja solju i paprom. Nakon toga ju treba pržiti u vrućoj posudi 2-3 minute na svakoj strani, ovisno o debljini. Koristite tavu s poklopcem i pustite maslac da prestane cvrčati prije početka prženja. Kada je govedina pečena, stavite je na jednu stranu dok pržite luk na maslacu dok ne postane zlatno smeđe boje. Kad je luk pržen, izlijte luk i mast od prženja preko govedine i poslužite s prženim krumpirom.

 

Nedavno je lokalna autorica Sylvi Jane Husebye izdala i kuharicu s Lindstrømovim receptima.

 

Kuharica s Lindstrømovim receptima. Copyright: Visit Hammerfest #Lindstrøm #Hammerfest


Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
author
Od Okusi
Marketing
Kategorije
Oglasi
Booking.com
Booking.com
Facebook
Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
Okusi.eu izbornik