Ljubljana i romantična Adventska priča

Za vrijeme magične sezone božićnih sajmova, Ljubljana se pretvara u mjesto čiji senzibilitet nećete brzo zaboraviti. Ovaj je grad već vrlo poznat po originalnim svjetlosnim efektima koji svjetlucaju u njegovom samom centru koji vrvi povijesnim znamenitostima.

Foto: Visit Ljubljana, Dunja Wedam

Igra svjetla

Igra svjetala božićnih lampica toliko je hipnotična i zavodljiva da se čini kao da ste protagonist neke snježne bajke. U Ljubljani će ove godine adventna čarolija započeti 30. studenog svečanim otvorenjem svjetlosne predstave koju svake godine za grad kreira i nadgrađuje konceptualni umjetnik Zmago Modic. Kroz kreativno pozicionirana svjetla na Prešernovom trgu možete vidjeti predstavljen život čovjeka, od rođenja do smrti.

Od rođenja i svemira do presjeka vremena

Glavnu ulicu centra krasi kompozicija »Kozmična Ljubljana« koja vas postavi u srce svemira i prikazuje planete, zvijezde i najatraktivnije od svega, meteorsku kišu.

Foto: Visit Ljubljana, Dunja Wedam

Ovogodišnja predstava će dobiti i nadgradnju »Presjek vremena«. Što će biti prikazano ovom atrakcijom, će biti otkriveno na svečanosti paljenja prazničnih svejetala. Povijesni centar grada vrvi znamenitostima, javnim trgovima, crkvama, mostovima i ostavštini suvremene arhitekture koje je svojedobrno dizajnirao renomirani arhitekt Jože Plečnik. Praznične delicije Kućice na javnim trgovima mame gurmanskim delicijama i raskošnom ponudom pića, a na prepunim ulicama ori zvuk žive glazbe.

Foto: Visit Ljubljana, Uros Abram

Sa obje strane ljubljanskog nasipa nudi se klasična praznička hrana. Odlično kuhano vino različitih sorti, topla medica i naravno nezaobilazne vruče »borovničke«.

Za djecu

Djeca će se zasigurno zasladiti palačinkama, ukusnim belgijskim walfima, a od prošloga ljeta i churrosima. Osim delicija iz cijelog svijeta, u adventskim kućicama možete probati i slovenske tradicinalne slatkiše: miške, potico ili flancate.

 

Gurmanske poslastice

Na Ljubljanskom adventskom sajmu će na svoje doći i pravi gurmani. Osim klasične ponude dostupne po cijelom gradu, na sajmu možete dobiti i krvavice sa kiselim kupusom, hot dog sa kranjskom kobasicom i kiselom repom, te juhu od krumpira i slanine u krušnim posudicama. Maštovita fuzija slovenskih tradicionalnih jela sa konceptom ulične konzumacije, je na našu veliku radost prisilila slovenske kuhare na maštovitu prezentaciju i još bolje kombinacije ukusa. U najljepšem razdoblju godine, sva ljepota Ljubljane dolazi do svoje pune raskoši. Jednom kada doživite advent u ovom prekrasnom gradu – možete biti sigurni da ćete se tamo ponovno i vratiti. Kada je riječ o slovenskoj ponudi, za vrijeme božićnoh sajmova u Ljubljani imate priliku probati pregršt delicija koje će vam pružiti ekspoliziju okusa Vašeg nepca. Izdvojili smo neke od njih koje definitivno morate ispobati, a od samih fotografija već nam opasno rastu zazubice.

 

 

Izvor fotografija: Visit Ljubljana

 

Foto: Visit Ljubljana, Uros Abram


Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
author
Od Ivana Stipic Lah
Marketing
Kategorije
Oglasi
Booking.com
Booking.com
Facebook
Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
Okusi.eu izbornik