„Sunčani krastavci”

Lakto Fermentacija (lactic acid), je kiseljenje povrća uz pomoć bakterija iz obitelji Lactobacillus koje se nalaze prisutne u svim biljkama, a pretvaraju šećere u mliječnu kiselinu. Znamo koliko su nam probiotici važni, pa se sad koncentrirajmo na ljetne krastavce, ali i na ostalo povrće koje možemo kiseliti na isti način. Mrkva, kupus, brokula, paprika, celer, tikvice itd.

Solne otopine napravite malo više jer će na suncu dobar dio ishlapiti pa treba nadoknaditi svako toliko da krastavci stalno budu pokriveni.

– Odlična je kombinacija i sa prutićima hrena, ljutih feferona, zelenog grožđa, dragoljuba (cvijet i pup), grančice motara, borača, lovora, kimla, anisa, klekovih boba… Naravno, ne sve u isti čas, već kombinirajte kako vam taj trenutak najviše odgovara i čega imate pri ruci. Također je važno tko će konzumirati kisele krastavce, ako su djeca u pitanju, ljute feferone preskočite.

Oprane suhe male krastavce tijesno nagurati u staklenku i zaliti vrlo slanom mlakom vodom – prokuhanom ako nemamo filter ili bunarskom ili izvorskom vodom. Slana voda mora na jeziku izazvati senzaciju preslane hrane. U receptu je na pola litre vode otprilike 1 žlica soli. Međutim razne vrste soli imaju različitu slanost. Zato je važno kušati otopinu.

Krastavce treba nečim pritisnuti da kod dolijevanja vode ne isplivaju na vrh. To može biti loše jer će se taj dio prvi početi kvariti, a to ne želimo. U tu svrhu ja sam za veliku teglu iskoristila stakleni uteg koji inače služi za kuhanje mlijeka da ne iskipi. Može to biti i mali tanjurić, ili vrećica kamenja ali i plastični zrakasti umetak koji se u tu svrhu prodaje. Moja staklenka nema „vrat” pa to nije funkcioniralo.

Ako imate velike krastavce možete ih narezati na kolutiće, osim toga biti će brže kiseli.

Na ovoj zgodnoj i povoljnoj ribalici možete usitnjavati i ribati povrće direktno u kutiju a ovaj spiralni rezač je odličan ako želite povrće na trakice. Od električnih preporučamo ovaj od 1000 Watta.

Savjet: Ako sačuvate rasol od ove fermentacije, s njom možete brže i kvalitetnije napraviti slijedeću turu.