Karela (gorka dinja) – za zdravlje i dugovječnost

Karela (bitter melon ili gorka dinja) je voće nalik krastavcu, hrapave površine i izuzetno gorkog okusa (po kojem potječe ime ovog voća), a u Indiji se tradicionalno priprema kao jelo od povrća.

Karela je u Indiji vrlo popularna i priprema se na različite načine (najčešće sa channa-slanutkom ili tako što se odstrani unutrašnjost ploda te se puni začinima, lukom i češnjakom, sveže se koncem i tako prži u ulju).

Osim kao jelo od povrća, u tradiconalnim indijskim domovima pije se i sok od karele, svježe iscijeđen. Danas se u ljekarnama i dućanima širom Indije (pa i na zapadu) mogu pronaći sok od karele u bocama, pa čak i ekstrakt karele u kapsulama (sok i plod su, naravno, mnogo zdraviji i prirodniji).

Karela sadrži vrlo malo kalorija, a mnogo vitamina (B1, B2, B3, C), minerala (magnezij, folati, cink, fosfor, mankan), vlakana, te brojne supstance koje povoljno djeluju na zdravlje i imunitet. Karela je ponzata po svom ljekovitom djelovanju. Ona snižava nivo šećera u krvi, te je prirodni lijek za tretman dijabetesa (“prirodni inzulin”). Karela pomaže uklanjanju toksina iz organizma, jača imunološki sustav, podiže nivo energije, pomaže liječenju psorijaze i olakšava tegobe disanja.

Ja sam imala sreću da tijekom svog boravka u Indiji probam svježe iscijeđen sok od karele (izuzetno je gorak, čak i za mene, iako volim gorak okus i ne dodajem šećer u čajeve niti u druge napitke). Bio je to sok od jedne karele (budući da je super zdrava, dovoljno je popiti sok od jedne karele na dan, više od toga nije potrebno, čak bi moglo i štetiti.

Indijci su pronašli način da je konzumiraju često, u jelima (gorkost se umanjuje time što se otklanja unutrašnjost ploda ili mariniranjem u slanoj vodi) i vjerujem da je i to jedan od razloga njihove dugovječnosti, vitalnosti i dobrog zdravlja (posebno onih koji redovno konzumiraju svježe iscjeđen sok od karele).

Jela od karele zahtijevaju dugo vremena za pripremu, predanost i trud, no ukoliko ste sretni da vas počaste karelom u nekom indijskom domu (ili poželite eksperimentirati sa karelom u svojoj kuhinji, ukoliko je karela dostupna za kupiti u vašem gradu), okus ovog jela dugo ćete pamtiti.

Izvor: Portal Kreni zdravo

Napitak je vrlo ukusan, malo jačeg ukusa uglavnom zbog djumbira

1 litra vode

2 limuna /prehodno oprana u sodi bikarboni

nekoliko listića mente

2 kašike naribanog đumbira

1 gorka dinja

Sve se to stavi u vrc/vecu posudu i ostaviš u frižider da stoji 5 sati.

Piti 3 dana po 2 čaše,ponoviti isto za mjesec dana.

M.K.K.

 

 


Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
author
Od Danijela Jokic Vaislay
Marketing
Kategorije
Oglasi
Booking.com
Booking.com
Facebook
Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
Okusi.eu izbornik