Danas se kuha zeleno jer slavimo Nouruz!

Danas, 20. Ožujka je nekima prvi dan proljeća a nekima – prvi dan Nove godine odnosno Nowruza ili Noruza, ponovnog rođenja i buđenja prirode. Riječi nou i ruz znače novi dan.

Nowruz je stara tradicija čiji se postanak pripisuje Zoroastrijancima koji su ga slavili još za vrijeme Perzijskog carstva. Ovaj događaj utjelovljuje bogatstvo drevnih obreda i običaja koji nije ograničen na tradiciju samo jedne vjerske skupine.

Po iranskom kalendaru Nova Godina počinje na prvi dan proljeća u trenutku kada dan i noć, na putu Zemlje oko Sunca, jednako traju. Iranci taj dan proslavljaju već gotovo četiri tisuće godina, prema kalendaru koji je jedan od najstarijih i najtočnijih na svijetu.

Nowruz se danas ne slavi samo u Iranu (u kojem su ga Ajatolasi pokušavali zabraniti kao paganski blagdan) nego i u okolnim zemljama poput Iraka, Indije, Kine, zemljama bivšeg Sovjetskog saveza ali i Kosova i Albanije te Turske. U mnogim od ovih zemalja (čak i Kanadi) je to i službeni praznik te neradni dan. Od 2009. godine Novruz se nalazi na listi Svjetske kulturne nematerijalne baštine UNESCO).

Perzijci Noruz tradicionalno slave više dana. Jedna od tradicija je generalno proljetno čišćenje kuće a kupuju se po potrebi i novi namještaj (ili popravlja stari) i nova odjeća. To je dan kad se oko stola okuplja cijela šira obitelj. Ono što je važno napomenuti je da Nou ruz predstavlja slavlje svih građana. Tako se tih dana na stolu mogu naći svete knjige, bilo da je u pitanju Kuran, Tora ili Biblija.

Kako se slavi ponovno rođenje prirode, Perzijci će kuhati s nečim zelene boje. To obično znači puno svježih začinskih biljaka – kopar, peršin, korijander – ili mladi luk i špinat, koji će začiniti Sabzi Pollo ba Mahi (riža sa zelenilom i riba (Mahi=riba)) ili Ghalileh Mahi i Kookoo sabzi (nešto poput fritaje). Najbolji Sabzi pollo (riža ali bez pečene ribe) koju sam ikad kušala je pripremio jedan prijatelj čija je mama iz Teherana i koja mu je prenijela ovaj recept. Poseban se trik koristi kako bi se riža na dnu zapekla ali ne i zagorjela. To je naravno najomiljeniji dio jela i dijeli se na pravedne dijelove.

Sedam s je naziv za simboličan stol koji se priprema za Novu godinu (haft sin) jer 7 predstavlja sretan broj. Na stol se postavlja sedam predmeta koji počinju na slovo s, od kojih svaki nosi određenu simboliku:

sabze (novogodišnje zelenilo) je simbol plodnosti i sreće;

sib (jabuka), simbol života;

samanu (vrsta halve koja se pravi od kuhanog proklijalog zrnja žita), simbol rasta vegetacije i kruha

sir (bijeli luk), simbol zdravlja;

serke (ocat), simbol sreće;

sended (vrsta iranskog voća), čuva od raznih nesreća i uboda otrovnih životinja;

somak, začin koji se dobiva mljevenjem suhih listova istoimene biljke.

 

Jela koja se jedu za Nouruz, u raznim zemljama:

Ash-e Reshteh: juha s posebnom tjesteninom. Tjestenina sa svojim čvorovima simbolično predstavlja velik broj mogućnosti koji se čovjeku u životu pružaju. Raspetljavanje rezanaca donosi sreću.

Sabzi Polo Mahi: tradicionalno novogodišnje jelo od riže s zelenim začinskim biljem, koje se poslužuje uz ribu. Tradicionalni začini za Sabzi Polo su peršin, listovi korijandera, luk vlasac, list kopra, listovi piskavice (Latinski naziv: Trigonella foenum graecum. Drugi nazivi: grohotuša, grčko sjerne, kozji rog, prosenica, rožnjača). Zeleno začinsko bilje u ovom jelu predstavljaju zelenilo proljeća.

Reshteh Polo: riža kuhana s tjesteninom koja simbolično pomaže pri uspjehu u životu.

Kookoo sabzi: Sufle ili fritaja s povrćem i biljkama, koja se tradicionalno jede za novogodišnju večeru. Prozračni omlet se priprema s peršinom, koprom, listom korijandera, špinatom, lukom vlascem, listovima mladog luka te jajima i orasima.

Nowruz Koje: tradicionalno novogodišnje jelo Kazaka koje uključuje vodu, meso, sol, brašno, zrnja te mlijeko, simbolizirajući zdravlje, radost i sreću, bogatstvo i mudrost

Dolme barg: tradicionalno jelo Azeri naroda. Kuha se pred samu Novu godinu i uključuje povrće, meso, kuhanu rižu umotanu u listove loze (te ponovno kuhanu)

Naan Berenii: kolačići od rižinog brašna. U Afganistanu su to kolačići Kulcha-e-nawrozee.

Baklava punjena orasima, bademima ili pistacijama, obogaćena ružinom vodicom.

Samanu: desert od proklijanog zrnja riže

Noghi: kandirani bademi

Miwa Nawrozee – afganistanski kompot od suhog voća

Losos u kremi s berbericama – sjever Irana, Teheran

Djeca ukrašavaju tvrdo kuhana jaja te uživaju i sudjeluju u slavlju na više načina ali ključnu ulogu u organiziranju imaju žene. Smatra se da je židovski festival Purim najvjerojatnije preuzet od Novruza.

Kako se Nouruz proslavlja u Afganistanu, pročitajte u ovom članku Ivane Stipić Lah.
Perzijska je kultura i povijest starija i bogatija od naše i žalosno je da se zbog trenutne političke situacije demonizira čitav narod i zaboravlja što je u prošlosti sve postigao i značio. I stoga vam sretan Nowruz ili Eide Nowruz Mobarak!

 

 


  Vaše ime (obavezno)

  Vaš email (obavezno)

  Predmet

  Spam zaštita

  ID slike

  Vaša poruka

  [wpgdprc "Upotrebom ovog kontakt obrasca prihvaćate pohranu i rukovanje Vašim podacima na ovoj web stranici."]


  Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
  author
  Od Helena V.
  Marketing
  Kategorije
  Oglasi
  Booking.com
  Booking.com
  Facebook
  Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
  Okusi.eu izbornik