Juhe i variva

Tko od nas još u najranijem djetinjstvu nije čuo za izraz “pojesti nešto sa žlicom”? To je postalo sinonimom toplog i tekućeg, a time i kvalitetnog obroka. U našoj je kulturi prehrane juha vjerojatno najvažnije predjelo koje se poslužuje svaki dan, a razna variva u većem dijelu zemlje pripremaju se i više puta tjedno. Ta jela svoju popularnost duguju i činjenici da ih je moguće pripremiti unaprijed; juhe se dobro čuvaju u hladnjaku ili zamrzivaču i po nekoliko dana ili tjedana. Varivo koje se najčešće kuha u većim količinama i zamrzava u porcijama jest grah.

Nekada jelo sirotinje, juha je danas ukusno i cijenjeno predjelo. Juhu je moguće napraviti od gotovo svega pa i kožne cipele ili kamena. Legendarna je, naime, scena iz filma jednog od najvećih komičara svih vremena, Charlieja Chaplina, u kojoj on u ulozi skitnice kuha juhu od cipele, a potom je slasno jede. U Dalmaciji se pak priprema “juha od kamena” koju rado pripremaju tate i sinovi dok love ribu ili kampiraju uz more.

Varivo je poput guste juhe koja ima svrhu glavnog jela, s puno sastojaka koji dovode do sitosti, a “obične” rijetke juhe u prošlosti su uglavnom imale svrhu djelomičnog zasićivanja prije posluživanja glavnog jela koje baš i nije bilo obilato. Većinu rijetkih juha moguće je skuhati od samo nekoliko sastojaka, odnosno kuhajući primjerice mrkvu, celer i peršinov korijen, a potom dodavajući rezance ili okruglice.

Najmanjima je gusta juha od povrća često jedan cjeloviti obrok te ga je potrebno poslužiti u gušćem stanju nego za odrasle.

Kad kuhate za najmanje, izbjegavajte namirnice koje nadimaju. Ako je potrebno upotrijebiti luk ili češnjak, skuhajte ih u komadu ali ih nemojte posluživati najmanjoj djeci nego samo u porciji koju će jesti odrasli. Također, hranu za najmanje nemojte soliti i papriti već to učinite naknadno i budite iznimno oprezni s uljem i ostalim masnoćama.

 

 

Napomena:
Kuhajte bez dodataka pojačivača okusa u prahu ili kocki. Kako bi okus juhe bio bolji, radije smanjite količinu vode a povećajte količinu povrća. Ako bez “kocke” ne možete, pokušajte u trgovini zdrave hrane kupiti dodatke bez štetnog sastojka E621, to jest natrijeva monoglutamata. Djecu ne treba navikavati na takve “pojačivače” okusa koji upravljaju moždanim centrom za osjećaj gladi te uzrokuju povećan unos hrane, veći od potrebnog.

Postoji jednostavna zamjena za “kocku”: kuhanje temeljca ili bujona (bouillon). Prije kuhanja juhe ili variva, u posebnom loncu skuha se takozvana “baza” od povrća kojoj se ovisno o potrebi dodaju razni sastojci: komad mesa s kostima, gljive, riblja kost s glavom, začini, itd.

Ne zaboravite povrće prije kuhanja dobro oprati. Mrkvu, peršinov korijen, krumpir i celer dobro ogulite. Luk i češnjak potpuno oljuštite. Tikvicama se režu samo vrhovi.


  Vaše ime (obavezno)

  Vaš email (obavezno)

  Predmet

  Spam zaštita

  ID slike

  Vaša poruka

  [wpgdprc "Upotrebom ovog kontakt obrasca prihvaćate pohranu i rukovanje Vašim podacima na ovoj web stranici."]


  Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
  author
  Od Helena V.
  Marketing
  Kategorije
  Oglasi
  Booking.com
  Booking.com
  Facebook
  Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
  Okusi.eu izbornik