Ovaj umak vrlo neuglednog izgleda ali divnog okusa, možemo poslužiti i uz rižu ili njoke. Mi smo se odlučili za verziju s kvinojom koja je bez glutena i ugljikohidrata, te smo dobili obrok pun proteina. Ovo je divno jelo za sportaše i razne alergičare te sve one koji žele biti siti uz obrok koji daje puno energije, kao što to čini kvinoja. Ovo je jelo s niskim histaminom, vegetarijansko, a uz male izmjene može biti i potpuno vegansko. Oni kojima je meso potrebno, neka ovo jelo pretvore u dva posebna priloga koja će poslužiti uz pečeno ili kuhano meso.

Kao prilog poslužite kuhanu kvinoju. Skuhati prema uputama na pakovanju i po želji eventualno prepržiti na ulju prije posluživanja. Poslužiti u dubokim posudama tako da prvo dodate kvinoju i na nju umak.

U naslovu je naglašeno da se kuha s listovima rotkvice ali vi doista možete uzeti špinat. Mi se trudimo iskoristiti sve dijelove biljaka i kad kupimo rotkvice, listove im odmah operemo i smrznemo, kako bismo ih kasnije skuhali. Ništa se ne baca! Smrznute listove je jednostavno još smrznute usitniti rukama, ili ih koristite cijele ako želite da u umaku budu cijeli.

Umak je moguće pripremati samo s lukom ili samo s češnjakom, ili s oboje. Obje su verzije vrlo ukusne.