6 najboljih recepata za krafne i fritule

Krafne, krofne, uštipci, pokladnice i fritule, tipične su poslastice za vrijeme karnevala, preoblačenja i maškaranja. Pokladni utorak (fašnik) je posljednji dan prije Pepelnice odnosno Čiste srijede, koja označava početak korizme. Od Korizme pa do Uskršnje nedjelje je točno 47 dana i svake je godine različitog datuma. Vrijeme prije Korizme je bio period uživanja u hrani i piću, te zabavi pod maskama. U Beču je to bilo i vrijeme balova pod maskama, s kojih su vremenom nestale maske a balovi preživjeli. U Hrvatskoj se karnevalsko doba naziva i pokladama, što dolazi od “klasti”, starohrvatskog glagola  koji znači prerušavati se.

Osim krafni i fritula, za vrijeme karnevala se pripremaju  kroštule i fanjki ili poderane gaće. Rođak krafne je i  doughnut ili donut, koji je krafna s rupom u sredini. Danas se doughnuts preljevaju čokoladom i raznim preljevima i jedu tijekom cijele godine, baš kao i krafne.

Pretpostavlja se da su krafne nastale u Njemačkoj, prvi put se spominju 1485 u kuharici Majstorstvo kuhinje, objavljene u Nürnbergu.

Evo naših najboljih recepata za krafne i fritule:

1. Domaće mamine krafne

 

2. Istarske fritule none (bake) Antonije

 

3. Fritule s bundevom

 

4. Uštipci na LCHF način

 

 

5. Domaće krafne:

 

6. Mini krafne proslavljene slastičarke Tee Mamut

 

 


Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
author
Od Okusi
Marketing
Kategorije
Oglasi
Booking.com
Booking.com
Facebook
Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
Okusi.eu izbornik