Jelo koje možete poslužiti za veću grupu gostiju na zabavi. Neki bi ovo jelo nazvali Chilli con carne (čili s mesom) i smatrali ga tipičnim predstavnikom kuhinje Meksika. No Chilli con carne baš i nije meksičko jelo nego jelo koje su razvili američki doseljenici na područjima koja su graničila sa Meksikom. Meksički originali koji im su služili kao inspiracija se obično zovu Mole (Molli je indijanska riječ za umak) i ne rade se s mljevenim goveđim mesom kao Chilli con carne već s kockicama svinjetine ili puretine.

Danas je ovo jelo i službeno jelo američke države Texas. U zadnje vrijeme se tu gura i Chilli sin carne odnosno vegetarijanska verzija jela odnosno Čili bez mesa. Kraći naziv za sva ova jela je jednostavno – Čili.

Ovaj je Čili preporučljivo pripremiti sa svježim sastojcima no ako nemate svega, ovo je jelo moguće pripremiti za par minuta i sa smrznutim sastojcima ili iz konzerve.

 

Napomena: Meksička je kuhinja prepuna čilija i vrlo je pikantna i ljuta tako da se preporuča izuzetan oprez ako se kuha i za djecu, čili obavezno stavite tek nakon kuhanja svakom u tanjur.